16:01

27.06.2019

16:01

27.06.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Srpski kulturni centar u Prištini se drugu godinu za redom pridružuje obeležavanju Vidovdanskih svečanosti. U njemu je održan književni čas i koncert Ansambla narodnih pesama i igara "Venac". Književni čas je tradicionalno održan i za Trpezom kosovskih junaka u Babinom Mostu.

Iz Srpskog kultrurnog centra u Prištini ističu da se ponose aktivnostima u okviru Vidovdanskih svečanosti.

“Cilj je da obeležimo Vidovdanske svečanosti. Vidovdanske svečanosti se godinama unazad obeležavaju u Gračanici, vrlo lepo i kvalitetno, ali želeli smo da i u Prištini obeležimo Vidovdan. Danas uoči Vidovdana imamo gotovo celodnevni program i zaista smo ponosni na to”, rekla je Tijana Arsić ispred SKC.

Obeležavanju Vidovdana svoj doprinos godinama unazad daje i Ansambl “Venac".

"Sve Vidovdanske svečanosti smo od  prilike pokrili, bilo sa prvim Ansamblom profesionalnim, omladinskim ili sa dečjim ansamblima. Svi dobro znate koliko je Venac brojan i drago mi je što možemo da damo svoj doprinos što jeste i cilj, a Vidovdan bez Venca očigledno ne može da prođe", rekla je Snežana Jovanović, direktor Ansambla “Venac”.

“Ovo je bila odlična prilika da bolje upoznamo srpsku kulturu i tradiciju”, poručio je nakon koncerta šef ruske kancelarije na Kosovu Andrej Lisvoj.   

„Mi smo videli da srpska kultura ima sličnosti sa ruskom kulturom i jezikom, bio sam u mogućnosti da se u to uverim”, rekao je Lisvoj.   

Nakon koncerta posetioci su mogli da pogledaju i izložbu slika Milice Kostić,  rodom iz ovog grada, čiji radovi će do 1. jula biti izloženi u Srpskom kulturnom centru.

“Drago mi je što sam deo manifestacije u okviru Vidovdanskih svečanosti. Ovo nije moja prva izložba na ovom prostoru, prva je bila u Gračanici 2016. godine, sada sam opet ovde i nadam se da ću ponovo imati priliku da sarađujem sa našim ljudima na ovom prostoru”, poručila je Milica Kostić.

Književni čas je održan i za Trpezom kosovskih junaka u Babinom Mostu, koji je blagoslovio sveštenik Aleksandar Našpalić.

“Ono što je najbitnije i ono što je sigurno da se zna da su kosti nekih od kosovskih junaka pohranjene ispod ovog hrama i na ovom brdu i da se okupimo, da mi ovde održimo pomen nad tim ostacima kosovskih junaka koji su postradali za nas, za našu veru, za naš opstanak ovde na Kosovu”, poručio je sveštenik Aleksandar Našpalić.

Učesnici književnog časa Vidovdan doživljavaju kao duhovno ogledalo srpskog naroda.

“Drago mi je kad se susretnu pisci sa raznih strana sveta, da tako kažem i kada se okupljamo uoči Vidovdana. Znam da će odavde svako poneti neko novo nadahnuće, a  takođe nadam se da ćemo tako nešto osetiti i prilikom posete SKC u Prištini”, rekao je Milan Mihajlović književnik.

“Svaka manifestacija je važnija od svakog pojedinca, ona obeležava jedan narod, a mi smo evo u prilici da dokažemo da smo narod koji stvarno ovde živi, koji postoji”, poručila je Vidosava Arsenijević pesnikinja.

“Želela bih da poručim da smo jedno biće, da smo jedno Svetosavsko i Vidovdansko biće, da dajemo sve od sebe da tako ostane u budućnosti”, kaže Milica Bakrač pesnikinja.

Pesnički karavan večeras stiže u Gračanicu, gde će u manastirskoj porti biti uručene prestižne nagrade.