17:33

19.08.2019

17:33

19.08.2019

Radio Kontakt Plus

Dom kulture „Gračanica" u saradnji sa „GARGANTUAFILMS" iz Beograda organizuju „Školu filmske magije 5" u Gračanici od 23. do 26. avgusta, a prijava je od 19. do 23. avgusta u Domu kulture „Gračanica“.

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji.

Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu - od scenarija, režije, kamere do montaže.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije škola je usmerena i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i na njihove odnose prema pravim vrednostima.

Tema ovogodišnje škole je: MIZANКADAR - КADAR SEКVENCE

Mizankadar (mise-encadre, long take, seunce shot) je rediteljski postupak specifičan po tome što se promene planova i uglova postižu kretanjem glumaca i kamere u samom kadru, umesto uobičajenih rezova i promene kadrova. Ovom tehnikom ističe se trodimenzionalnost filmskog prostora, ali se pre svega uspostavlja specifična vizura zahvaljujući kojoj gledalac ima ustisak pojačane realističnosti.

Poktovitelji su Кancelarija za Кosovo i Ministarstvo kulture i informirasanja Srbije.