16:05

21.08.2019

16:05

21.08.2019

Bojan Tomić, RTK2

Škola filmske magije se peti put organizuje u Gračanici. Polaznici ove škole će od 23. do 26. avgusta biti u prilici da se pomnije informišu o svemu onome što čini filmsku umetnost, o glumi, scenariju, režiji, kameri i produkciji.

O scenariju, glumi, kameri, režiji i produkciji i ovog leta će saznati podrobnije polaznici Škole filmske magije. Iz doma kulture iz Gračanice, koji je i organizator ove škole, ističu da kao i svake godine tako i ove peti put za redom škola počinje na vreme i da, iako je letnji raspust u toku, očekuju veliki proj polaznika.

“Mislim da ćemo i ove godine imati veliki broj prijavljenih jer smo na vreme počeli sa reklamom i mnogi polaznici su se već prijavili. Kao i ranijih godina imaćemo šest programa, odnosno šest kurseva, za kameru, režiju, scenario, produkciju, montažu i glumu. Kao i občno, najveće interesovanje vlada za glumu. Kako smo iz godine u godinu rasli, tako smo imali sve više prijavljenih za montažu i kameru. Produkcija je bila manje interesentna, ali vremeniom su polaznici shvatili da bez produkcije nema ni filma”, istakao je Ivan Stojković iz Doma kulture “Gračanica”.

Iz Doma kulture još poručuju da su i ove godine obezbedili kvalitetne predavače koji će polaznike uputiti u tajne stvaranja filma.

“Od predavača će biti dugogodišnji predavači koji su i počeli sa nama, a između ostalih i Bojana Andrić, Kosta Đorđević, Mihajlo Laptošević, a za produkciju će biti zaduženi Andrijana Sofranić i Aleksandra Cvijetić, dok će za montažu biti zadužen Vladimir Marković-Luli, koji zbog obaveza u Beogradu neće biti prisutan, nego će sa svojim asistentima raditi putem skajpa, što će na neki način biti i novina”, zaključio je Ivan Stojković.

Iako je u početku zamišljeno da Školu filmske magije pohađaju srednjoškolci, ona je otvorena i za ostale uzraste. Škola filmske magije startuje u Domu kulture ’’Gračanica’’, u podne, 23. avgusta i traje do 26. avgusta. Prijava polaznika je u toku.