09:26

03.09.2019

09:26

03.09.2019

Saopštenje, RTK2

Regionalno udruženje književnika „Teuta” tokom manifestacije „Alpske Muze 2019“, koje su održane sedmu godinu zaredom, dodijelilo je crnogorskom akademiku Zuvdiji Hodžiću Beriši nagradu za životno djelo „Teuta, koje mu je uručeno u Prizrenu. U obrazloženju žirija se navodi da je on “svojim pričama i romanima pokrenuo novi stvaralački proces u crnogorskoj literaturi, čineći ga jedinstvenim piscem, kako crnogorske, tako i albanske i bošnjačke, a iznad svega evropske književnosti, koji je prenio poruke vječne istine kojom zrače veliki pisci i velika djela, što je nesumnjivo i on i njegovo djelo".

Nagradu je u ime Udruženja "Teuta” uručio bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori  Skender Durmiši, dok je akademik ovu nagradu nazvao najznačajnijom od svih koje je dobio do sada.

"Bili smo u Baru i Leži i veoma sam zadovoljan što mi je ovu nagradu, toliko vrijednu, u Prizrenu uručio moj prijatelj ambasador Skender Durmiši. Veoma značajna nagrada ovog trograničnog udruženja koje je postavilo sebi za cilj plemenitu svrhu međusobnog poznavanja književnosti i približavanja naših susjednih naroda. Nešto što je dosad nedostajalo, ali se uspješno ostvaruje", rekao je Hodžić.

Prethodni dobitnici ove nagrade su: Jevrem Brković, Dritero Agoli, Ramiz Keljmendi, Miraš Martinović, Moikom Zećo, čija je djela “Teuta” objavila u prvoj antologiji.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, opština Leža, opština Bar, opština Peć i opština Prizen.