21:39

03.10.2019

21:39

03.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U Severnoj Mitrovici održan je Sabor Kulturno-umetničkih društava sa Kosova nakon 20 godina. Glavni cilj ove manifestacije je očuvanje kulture i tradicije.

Igrama iz Nerodimske župe i Kosova Polja, Sabor su otvorili članovi KUD-a "Kopaonik" iz Leposavića.  

"Želim da poručim svima da je folklor nešto najlepše i zbog društva i zbog očuvanja srpske tradicije i kulture. Ja sam član KUD “Kopaonik” već 15 godina. Sledeće nedelje idemo na Internacionalni festival, putujemo u Izmir. Bićemo tamo gosti pet dana, pokazaćemo koreografije sa prostora KiM", rekao je Žarko Radosavljević.  

Na ovoj manifestaciji učestvovala su i kulturno-umetnička društva “Zvečan” iz Zvečana,”Mokra Gora” iz  Zubinog Potoka i ”Kosovski Božur” iz Severne Mitrovice.  

"Decu motivišemo sa ovakvim manifestacijama da kroz igru i pesmu svoje slobodno vreme  ispune na najbolji mogući način. Što se tiče same manifestacije, ovo je samo početak onoga što smo zamislili, nadam se da će ovo biti praksa i u buduće", rekao je Nikola Milošević, predsednik upravnog odbora KUD “Kosovski Božur”.

“Drago nam je da smo učesnici jedne ovakve manifestacije koja je veoma bitna za naš narod ovde i za očuvanje naše kulture i tradicije”, poručio je  Vladimir Stolić iz KUD ”Zvečan”.

U raznovrsnim nošnjama, kroz igru i pesmu članovi kulturno umetničkih društava su dočarali bogatstvo kulturne baštine iz različitih krajeva. 

"Ovo je više od igre, stiču se nova prijateljstva. Bili smo do Herceg Novog i Trebinja, mnogo je lepo. Ja igram već pet godina, mnogo mi je lepo", kaže Andrea Jokić.

"Obišao sam sa folklorom Trebinje, tamo sam stekao prijatelje", rekao je Martin Kragović iz KUD “Kosovski Božur".

Organizator ove manifestacije je Privremeni Organ Opštine Kosovska Mitrovica.

“Mi danas pesmom i igrom pokazujemo našu volju i želju za opstankom odavde odakle smo ponikli“, rekla je portparol PO Opštine Kosovska Mitrovica, Smiljka Despotović Vuletić.

Sabor Kulturno-umetničkih društava sa Kosova održan je u novoj Hali sportova u Severnioj Mitrovici i nije bio takmičarskog karaktera.