17:54

04.10.2019

17:54

04.10.2019

Tijana Danić, RTK2

Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’ decenijama slave poetsko stvaralaštvo i čuvaju sećanje na prerano preminulog književnog stvaraoca i njegovo delo. Prema rečima književnika Radoslava Zlatanovića ova manifestacija doprinosi očuvanju i umnožavanju srpske reči.

Pesničko druženje je, nakon prizrenske Bogoslovije i Orahovca, nastavljeno u Gračanici. Organizator manifestacije i direktor Panorame Jedinstvo Svetozar Vlahović je ukazao na značaj savremenih književnih stvaralaca koji odolevaju svim preprekama i rade na promovisanju ljubavi prema poeziji.

„U sklopu ovogodišnje manifestacije su ljudi i pesnici koji nipošto nisu želeli da odustanu bez obzira na sve pritiske bilo kakve vrste i oni će mnogo više i lepše govoriti. Mada i njihovu poeziju koja je značajna i koja je verifikovana u najvećim književnim kulturnim i drugim prostorima već dobro poznajete. Verujem da ćete i ovog puta uživati u njihovim stihovima baš kao što uživamo moji saradnici i ja“, naveo je Vlahović.

Lazar Vučković odrastao je u Gornjem Selu, kod Sredske. Bio je novinar i reporter lista "Jedinstvo". Pisao je i priče i poetizovane reportaže za list u kome je radio. Književnik Radoslav Zlatanović je pre kazivanja svojih stihova ukazao na značaj održavanja ovih pesničkih susreta.

„Susreti „Lazar Vučković“ održavaju srpsku reč i doprinose da se ta srpska reč umnožava. Ne priznajemo poraz, nego održavamo susrete, održavamo srpski narod u jednom vidu stvaranja i trajanja na vekovnim ognjištima, a ovakvi susreti pomažu da se upravo to i ostvari“, naveo je Zlatanović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „ Lazar Vučković“ je pisac Milovan Vitezović. Urednica časopisa „Stremljenja“ Rada Komazec je u obrazloženju odluke žirija istakla da za Vitezovića Kosovo predstavlja nepresušnu duhovnu riznicu o kojoj piše nadahnuto, sa mnogo ljubavi.

„Kao istraživač srpskog, istorijskog, etičkog i nacionalnog bića, u poeziji primenjuje različite stilove i poetske elemente, a pesmama često daje snažniji ritamm kao neku vrstu zakletve otadžbini na beskonačnu ljubav i vernost“, obrazložila je dodelu nagrade Milovanu Vitezoviću urednica „Stremljenja“.

Književni susreti "Lazar Vučković" već decenijama predstavljaju jednu od najznačajnijih književnih manifestacima. Oni potvrđuju istinitost stihova čuvene Desanke Maksimović: „Pesnik nema roda, veka ni porekla. Kao zrak on je: bio, jest i biće. On je Bogova dobro i otkriće“.