16:25

08.10.2019

16:25

08.10.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Prištinsko narodno pozorište sa sedištem u Gračanici nizom svečanosti u galeriji “Doma kulture” obeležava Dan pozorišta i početak jesenje sezone.

Direktor pozorišta Predrag Radonjić je istakao da publiku očekuje bogata jesenja sezona.

“Čini mi se da smo za oktobar i za sam početak rada pripremili više nego bogat i zahtevan repertoar. Igraće se nekoliko predstava, ide se u više gradova, kako na Kosovu, tako i u drugim delovima Srbije. Mislim da smo 70 godina našeg rada obeležili onako kako treba, povećanjem broja predstava, gledanošću, kao i uvođenjem dečijih predstava u naš repertoar”.

Istaknutim pozorišnim radnicima biće uručene godišnje nagrade, a od 20 časova publika će moći da pogleda „Ivkovu slavu u Prizrenu“, u režiji Bojana Stojčetovića. 

“Na naš 71. rođendan večeras će se izvesti predstava “Ivkova slava”, dodelićemo i godišnje nagrade zaposlenima koji su ih zaslužili. Kao što je direktor rekao, oktobarski program je zaista bogat i ima dosta predstava koje će biti izvedene. Dodao bih još par stvari koje su važne u našem radu do kraja godine, a to je da će 23. oktobra početi proba za dečiju predstavu ,,Bosonogi i nebo”, predstavu koja će se raditi u našoj produkciji”, dodaje Vladislav Đerković, zamenik direktora.

Glumica Jasmina Stoiljković sa ponosom ističe da Prištinsko narodno pozorište sa sedištem u Gračanici misli i na svoju najmlađu publiku. Naime, za 9. i 10. oktobar je planirano izvođenje komada ‘’Uspavana lepotica’’ u Donjoj Gušterici i Goraždevcu.

“Sa posebnim zadovoljstvom već sutra nastavljamo put Gušterice i Goraždevca gde ćemo za decu igrati predstavu ,,Uspavana lepotica”. Smatram da je posebno dragocen taj deo našeg repertoara, da decu ne zapostavljamo, čak i potenciramo prigodni sadržaj za njih. U okviru toga je naša uprava našla za shodno da otvori školu glume u Gračanici”.

Glumac i dramaturg Enver Petrovci, čije su se predstave igrale u Gračanici i koji je sarađivao sa glumcima Prištinskog pozorišta sa sedištem u ovom mestu, navodi da je duhovnost presudna za razvoj svakog pojedinca.

“Ja ne znam da postoji neka veća saradnja, ali sam upravo zbog toga napravio jednu predstavu sa mojim tekstom, gde sam uzeo dva glumca koji su govorili na srpskom i dve glumice koje su govorile na albanskom. Dijalog je išao tako što su oni govorili svojim jezikom. Kada je predstava izvođena u Gračanici imali smo prevod. To je sjajno prošlo. Kada jedan narod shvati da treba više ulagati u duhovnost a ne u materijalnost, onda će taj narod početi da se razvija ogromnim i brzim koracima”.

Bogat jesenji program upotpuniće i premijera komada Isidore Milosavljević “Ako se probudiš ili kao da je važno”, rađenog u saradnji sa leskovačkim Narodnim pozorištem, u režiji Nenada Todorovića. Premijerno izvođenje je planirano za 21. oktobar, u Gračanici.