16:37

27.10.2019

16:37

27.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Porodica Ilić iz Zvečana jedna je od retkih koja se bavi različitim vrstama slikarskih tehnika. Likovna umetnost je neizostavni deo ove porodice koja se trudi da tehnike rada prenese i mladim potencijalnim umetnicima.

Branislav Bane Ilić iz Zvečana slikarstvom je počeo da se bavi još 1958. godine, nakon upisa Umetniče škole u Peći. Njegovu višedecenijsku umetničku karijeru karakterišu mnogobrojna dela, zanimljivo je to što Bane i sada ne odustaje od rada, on i dalje svakodnevno stvara.

"Grafika, akvarel ili  ulje, tako da nađem neku zastupljenu tehniku i dan mi prođe brzo, lepo i korisno...Crtež je najbitniji, to vam je kao kuću kad zidate, napravite temelj dobar i onda možete da zidate. Volim da crtam i nama je profesor uvek govorio, uvek ručni zglib da vam bude pokretan", kaže Branislav Ilić.

Inspiracija je presudna svakom umetniku, a Bane je vidi u svemu oko sebe.

"Ili nađem u novinama neki članak, skoro je bilo o boemima, tu sam baš radio", kaže Bane.

Umetničkim stopama krenuli su i njegovi sinovi. Blažo je grafički dizajner, a Marko grafičar. On predaje likovnu kulturu učenicima osnovne škole, a u slobodno vreme slika na drvetu, na jedinstven način oslikava ikone. Radi na novim tehnikama i inovacijama, kako bi, ističe, bio korak ispred.

"Preciznost je bitna, veća je sloboda na platnu, dok kod ikona moraš da uradiš kako izgleda, sloboda je dozvoljena u pozadini.  Svaka je različita, pronalazim druge načine", kaže Marko Ilić.

Sedmogodišnji Branko takođe pokazuje afinitet prema umetnosti.

"Najviše volim da crtam planinu i šume. Pomažem tati i dedi pri crtanju, volim da učim kako se crta, pa sam sad ovo nacrtao, ovaj crtež", kaže Branko Ilić.

Ilić je učestvovao na brojnim likovnim kolonijama i dobitnik je brojnih priznanja, on naglašava da je “kultura bitan segment svakog društva i da je treba negovati i podstaći mlade umetnike da konstantno stvaraju”.