11:36

05.11.2019

11:36

05.11.2019

BBC, Beta

Vlasti nemačke prestonice Berlina su zabranile lokalnim glumcima da glume američke vojnike u uniformama na ček pointu Čarli, najpoznatijem prelazu iz istočnog u zapadni deo grada u vreme hladnog rata, pošto je otkriveno da su se slikali sa turistima i za to od njih tražili novac.

Vlasti centralnog belinskog distrikta Mite oduzele su licencu lokalnoj umetničkoj grupi pod imenom Fabrika plesa, zbog traženja novca od turista za slikanje, dok su umetnici izjavili da oni prihvataju samo dobrovoljne donacije za fotografije.

Međutim, u tajnoj operaciji policajaca koji su se predstavljali kao turisti, navodno je otkriveno da su glumci tražili po 4 evra za fotografiju i vređali one koji nisu hteli to da plate.

Mnogi stanovnici Berlina nisu sretni zbog ove "Diznifikacije" grada gde se, pored ovog performansa sa fotografijama glumaca u američkim uniformama prodaju lažne šubare sovjetske Crvene armije, gas maske i delovi berlinskog zida.

Zabrana dolazi u trenutku kada Nemačka slavi tri decenije od rušenja zida, sagrađenog da spreči stanovnike Istočne Nemačke da prebegnu na zapad a ček point Čarli je bio jedini zvanični prelaz za turiste i savezničke vojnike između dva dela podeljenog grada.

Istočni i Zapadni Berlin zid je odvajao do 1961. do 1989. godine.