15:16

06.11.2019

15:16

06.11.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Povodom 154 godine postojanja i osam vekova autokefalnosti crkve, Osnovna škola ‘’Vuk Karadzić’’ u Prilužju je u prostorijama doma kulture predstavila istorijat ove vaspitno-obrazovne ustanove, a izveden je prigodan kulturno-umetnički program.

Osnovna škola ,,Vuk Karadžić'' u Prilužju je u prisustvu brojnih meštana i gostiju, bogatim kulturno-umetničkim programom obeležila 154. godinu postojanja. Opismenjavanje prvih đaka u Prilužju je počelo daleke 1865. godine.

"Program je posvećen dinastiji Nemanjića, jer je 1219. godina jubilarna, tj. obeležava se osam vekova od autokefalnosti SPC, a svi znamo da je naš presveti Sveti Sava ujedinitelj ali i prvi srpski arhiepiskop'', rekao je direktor osnovne škole ,,Vuk Karadzić'' Prilužje, Srđan Zdravković.

"Zahvalio bih se domaćinima na toploj dobrodošlici, direktoru, učenicima i nastavnicma koji su pripremili ovaj program. Imam veliku čast što sam danas na Kosovu, s obzirom da sam prvi put ovde, sviđa mi se ova prisna i bratska atmosfera među ljudima i nadam se da ćemo poneti lepe utiske'',rekao je Marko Đurić, direktor OŠ "13. oktobar'' iz Ćuprije.

Članove atletskog kluba iz Prilužja, koji donose brojna odličja sa takmičenja, povodom dana škole je posetio i nekadašnji nacionalni rekorder i evropski prvak, atletičar Dragan Zdravković.

"U 2019. smo postigli najveće rezultate u atletici, naša škola ima vicešampiona u dvorani. Danas nas je posetio Dragan Zdravković, to je jedno veliko ime srpske atletike, i njegova podrška nam mnogo znači'', istakao je Dejan Dimitrijević, profesor sporta i fizičkog vaspitanja

"Sa atletičarima atletskog kluba ,,Prilužje’’ imamo odličnu saradnju, ali i sa trenerom Dejanom Dimitrijevićem. Već su poznati širom Srbije, ove godine su na krosu prvenstva Srbije imali zlatnu medalju u konkurenciji mlađih pionira’’, rekao Dragan Zdravković, evropski prvak u atletici.

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić iz Prilužja, u 15 odeljenja, danas znanje stiče 240 učenika.