16:47

06.11.2019

16:47

06.11.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

“Jesen u Prizrenu’’ naziv je sedmodnevnih likovnih susreta koji se ovih dana održavaju u Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, na kojima učestvuje sedmoro umetnika.

Dom kulture Gračanica, u saradnji sa manastirom Svetih Arhangela već petu godinu organizuje likovne susrete "Jesen u Prizrenu". Stvaraoci iz Srbije i Crne Gore ističu da im ne manjka inspiracije kada su u blizini svetih zdanja koja odolevaju vekovima.

"Iako su Zrenjanin i Prizren fizički dosta odvojeni, drago mi je što smo iskoristili da ono što bi rekli po vojvođanski, “filujemo” jedan dan posetama nekim drugim znamenitostima, što se tiče pravoslavlja, a jedan dan dosta slikamo. Opredelio sam se za motiv Hilandara, jedno platno sam doneo iz Banata, to je tipična banatska kuća. Hilandar jer, kad dođem na Kosovo, prva asocijacija mi je pravoslavlje i onda samo po sebi to izađe iz mene", rekao je Svetislav Ludoški iz Zrenjanina.

Umetnicima je, kažu, za stvaralaštvo potreban mir, a manastir Svetih Arhangela obiluje mirom. Različiti likovni pravci i temperamenti stvaralaca okupljenih u nesvakidašnjem ambijentu, omogućavaju sticanje novih i razmenu postojećih iskustava.

"U predivnoj atmosferi sa predivnim ljudima imam priliku da osetim šta se ovde dešava, šta mi ovde imamo. Okupljena je lepa ekipa na koloniji, svi smo različitih temperamenata i ovo je jako lepa stvar da možemo u ovakvom ambijentu, na ovom tlu da razmenjujemo znanja i iskustva....Imala sam želju pre nego što sam pošla na koloniju da uradim Svetog Arhangela Gavrila i njega radim i nekog ko je zadužio Prizren, ko je dao srce i dušu ovom gradu, radim portret Sime Andrejevića Igumanova i radim neku razigranu apstrakciju u pauzi između stvaranja ova dva dana", kaže Biljana Novković iz Beograda.

“Oduševljena sam utiscima i ambijentom, ovo je nešto što je meni jako blisko, tema koju ja obrađujem je kamen. U okruženju manastira su sve stijene koje su meni bliske i koje me inspirišu za rad. Na jednoj slici je moj imaginarni peizaž, a druga slika predstavlja otrgnuti pejzaš sa ovog prostora,to je moj pogled kroz prozor dok radim", kaže Milijana Vujović iz Podgorice.

Povezivanje savremenog i kanonizovanog ikonopisa je slirski pristup Mirjane Novković iz Novog Sada.

"Radim uglavnom likove anđela, samo ovo mesto je posvećeno Arhangelima Mihajlu i Gavrilu, htela sam da povežem savremeni ikonopis sa kanonskim ornamentima, tradicionalnim da bude na nekom formatu koji možda nije za ikonu na platnu pošto uglavnom radim na drvetu i kolorit koji koristim odstupa od onoga što ja koristim, ali ne narušava kanonski, građenje ikone", kaže Mirjana Novković iz Novog Sada.

Likovni opus, nastao u okviru kolonije ‘’Jesen u Prizrenu’’, tokom ovih godina predstavlja pravo blago budućim generacijama, tvrdi Miroslav Živković iz Niša.

"Motiv je priroda, pogled sa Kaljaje, pogled odavde na klisuru,taj deo koji okružuje taj metohijski deo je meni bio dovoljno stimulativan", rekao je Miroslav Živković iz Niša.

Likovni stvaraoci su išli i u obilazak Visokih Dečana i Pećke Patrijaršije, manastira koji umetnike zadivljuju i svojim graditeljstvom i ikonopisom. Maja Todić, jedan od organizatora, ocenjuje da je likovna kolonija Jesen u Prizrenu u rangu Vidovdanske kolonije.

"Šaljemo poruku jednu u kontinuitetu stvarajuće srpske kulture na ovim prostorima, na taj način želimo i da pomognemo ovom manastiru i da budemo ovde svake godine", rekla je Maja Todić , jedan od organizatora.

Radovi nastali u okviru ove likovne kolove likovne kolonije biće izloženi 17. marta u galeriji Doma kulture u Gračanici, a za Spasovdan u Prizrenu. Likovna kolonija ‘’Jesen u Prizrenu’’ je organizovana pod pokroviteljstvom Kancelarije Vlade Srbije za KiM, uz podršku Eparhije raško-prizrenske.