10:38

09.11.2019

10:38

09.11.2019

Julka Pejović, redakcija na crnogorskom jeziku

Postojanost i čvrstina kamena, odnosno krša, kako se to kaže u Crnoj Gori, inspiracija je slikarke iz Podgorice Milijane Vujović. Kamen je najčešći motiv na njenim slikama, u raznim tehnikama. Predmet je njenih dugogodišnjih istraživanja i ostaje mu vjerna. Osim toga bavi se i ikonopisom. Ima sreću da već desetak godina stvara u svom ateljeu. Slobodan je umjetnik. Ne zarađuje mnogo, ali kaže da nikada nije bila srećnija. Sloboda koju ima, nema cijenu.

Manastir Svetih arhangela u klisuri rijeke Bistrice u Prizrenu, okupio je i ove jeseni slikare, koji su u njemu stvarali i živjeli sedam dana. Među njima je bila i Milijana Vujović iz Podgorice. Očarana prostorom, koji podsjeća na crnogrske planine, crpi iz njega novu energiju.

Poziv za učešće na koloniji Jesen u “Prizrrenu” bio je neočekivan, ali nije bilo dileme da li da dođe.

“Organizatori Kolonije vidjeli su neke moje slike na društgvenim mrežama, koje su ih podsjetile na Arhangele i pozvali su me. Bila sam iznenađena, ali sam sa radošću prihvatila da dođem. Ovo je predivno mjesto, blisko meni i mojim istraživanjima, koja nosim iz Crne Gore. Uglavnom slikam kamen, kamene pejzaže, imaginarne pejzaže. Taj kamen ne doživljavam samo kao crnogorski, već kao kosmopolitski, to potvrđuje i moj dolazak u Prizren. Kamen je simbol čvrstine, postojanosti, iskonske snage”, kaže Milijana u razgovoru za RTK2.

Inspiraciju je našla u svom selu Donji Zagarač, u opštini Danilovgrad. Kada odlazi tamo iz Podgorice, često fotografiše kamenje pored puta i kasnije te radove razrađuje u svom ateljeu.  

Kamen je i na njenim slikama koje je uradila u Prizrenu.

“Otrgla sam taj neki pejzaž, sliku iz ove klisure, ruševine hrama, iz kojih se napajam novom energijom. Inače sam jedno vrijeme i istraživala ruševine, stare mostove…".

Milijana je likovnu akademiju završila na Cetinju. To je bio najljepši i najbezbrižniji dio života, posvećen samo slikanju. Nakon toga petnaestak godina radila je u školi, ali joj je taj posao ostavljao malo vremena za slikanje, tako da je hrabro odlučila da napusti prosvjetu i bude slobodan umjetnik.

„Ovaj posao ne može da se radi bez neke žrtve. Nikada nijesam imala manje nego sada, ali nikada nijesam bila srećnija!“, kaže Milijana,

Iza nje je veliki broj samostalnih ali i kolektivnih izložbi, učestvovala je i na nekoliko likovnih kolonija. U pripremi je izložba u Podgorici, u lijepom prostoru Muzeja grada i to će biti mala retrospektiva.