07:42

11.11.2019

07:42

11.11.2019

Marija Radovanovic, RTK1

Završeno je drugo po redu izdanje “No Sleep Festivala” u Beogradu, gde su se ljubitelji elektronske muzike, iz više od 40 zemalja sveta, okupili od 8. do 10. novembra kako bi na deset lokacija širom grada ispratili nastupe nekih od najtraženijih i kultnih imena elektronske scene. 

Glavni Hangar u Luci Beograd, udarna i po kapacitetu ubedljivo najveća festivalska lokacija, već prve noći je bila kompletno rasprodata, a u odnosu na prošlu godinu, zabeležena je i veća poseta u prestoničkim klubovima kao što su Drugstore, 20/44, half, Mladost, Gadost, Gajba, Dot i drugi. Publika je prve noći poslušala nastup belgijske superzvezde Amelie Lens, ali i sjajan set zatvaranja koji je pripao trenutno najtraženijem rezidentu kluba Berghain, Kobosilu. 

Ljubitelji klupske kulture iz celog sveta mogli su upravo u Beogradu da proslave 20. rođendan svetskog simbola klabinga, londonskog kluba fabric, a postavu ove specijalne noći predvodio je britanski dvojac Bicep koji u Hangaru imao dugoočekivani, premijerni nastup u Srbiji. Tokom ovog vikenda, na glavnoj lokaciji No Sleep Festivala još su nastupali i italijanski hit duo Mind Against, dansko-ruska zvezda u usponu Anastasia Kristensen, rezidenti kluba fabric Terry Francis i Anna Wall, i belgijski duo Joyhauser i Farrago. 

Provod je počeo u prodavnici ploča Yugovinyl, da bi se zatim posle 48h neprestanog programa kasnije završio u klubu Drugstore, uz jutarnje žurke čije glavne zvezde su bile poljska tehno heorina VTSS i australijski DJ mag YokoO. 

Upravo Drugstore je prve noći bio mesto možda i najvažnije trap žurke ove sezone gde je plejadu mladih zvezda predvodio Klinac, balkanska muzička senzacija! 

Specijalni deo programa činila je i posećena "No Sleep konferencija" na kojoj je govorilo nekoliko desetina vodećih stručnjaka iz raznih oblasti koje danas čine nerazdvojivi deo muzičke i festivalske industrije. O primeni novih umetničkih izraza u produkciji događaja uživo diskutovali su profesionalci koji stoje iza kluba sa aktivističkom crtom MMA Munich, popularnog serijala žurki Elrow, festivala Dev9t i Fondacije 2021, a panelisti su se tokom podneva bavili i medijskim izveštavanjem o elektronskoj muzici, modelima partnerstva i sponzorstva u kreativnoj industriji i mnogim drugim temama.

Prisutni su imali prilike da čuju „No Sleep Exclusive Talks“ segment programa, a ovaj put je govorio agent vodećih elektronskih zvezda Roman Trystram. Pored toga, o trap sceni su govorili mladi i iskusni treperi, a panelima su obuhvaćeni i potencijali festivala u okviru privrednih doprinosa gradovima, mentalno zdravlje i položaj žena u muzičkoj industriji, štetnost narkotika koja je predstavljena ove godine u okviru „Stay Clean“ kampanje, i mnoge druge interesantne teme koje su okupile kako iskusne znalce kreativne industrije i medijske scene, tako i sve zainteresovane da čuju iskustva i mišljenja profesionalaca iz muzičkog sveta.