17:42

11.11.2019

17:42

11.11.2019

Siniša Kostić, RTK2

U crkvenoj porti u Lipljanu počiva jedan od njegovih najistaknutijih građana, Dena Debeljković koji je svoj život, između ostalog, posvetio i sakupljanju narodnih umotvorina koje su od neprocenjivog značaja za očuvanje identiteta jednog naroda. Još dva Lipljanca su se potrudila da ostave zapis o najnovijem stradanju Srba iz ovog kraja.

Na Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, u Lipljanu su obeležene 104 godine od ubistva Dene Debeljkovića koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, kao i u očuvanju vere i tradicije svojih sunarodnika.

„Onda kada su mnogi odlazili, kada su se povlačili sa srpskom vojskom, sklanjali su svoju glavu da bi sebe sačuvali, svoje porodice, Dena Debeljković je ostao ovde da trajno svedoči svojim likom i delom i da ostane dok je veka i sveta na ovom prostoru i na ovoj svetoj zemlji .Neka mu je večna slava i hvala za sva dela kojima je darivao srpski rod“, poručio je nakon parastosa okupljenim Lipljancima književnik Ratko Popović.

Delegacija Privremenog organa Opštine Lipljan položila je cveće na spomenik koji su građani Lipljana podigli svom prvom učitelju i proti.

„Dena Debeljković je u teškim trenucima za ovaj kraj, za pravoslavlje, prihvatio ulogu sveštenika i zato je na ovom prostoru pravoslavlje ostalo, zato i Lipljan dalje živi. Za buduće generacije to je nauk, da ne obrukamo naše pretke, da nastavimo gde je on stao i da pravoslavlje i dalje živi na ovom prostoru“, izjavio je tom prilikom predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan Zlatko Lazić.

Stopama Dene Debeljkovića krenuli su i autori knjige „Lipljan u doba zla“ Ljubiša Crvenković i Dojčin Kostić koji su na promociji svoje knjige istakli da su njene stranice najnovijem stradanjem ispisali žitelji Lipljana i okoline.

„Period o kome je pisano u knjizi jeste period kada se desio veliki broj zločina, od ubistava, kidnapovanja, prebijanja, ranjavanja, bacanja bombi u dvorišta, na kuće, paljevina, pretnji, zastraživanja, neslobode u kretanju, zato je na neki način bilo prirodno da se u naslavu naznači da je reč o zlu“, rekao je Kostić.

„Iako se radi o lokalnom problemu, odnosno o sudbini jedne varoši, ipak se prelamaju sva ta globalna pitanja, tako da nije zanemaren ni esejistički momenat, niti se mogao izbeći. Takođe govorimo i o monografskom momentu, jer prvi deo knjige - Zapretena vremena Lipljana, u stvari je jedna sažeta istorija Lipljana, od najstarijeg doba do najnovijih vremena, što je objedinjeno u jednu celinu, ali centralna tema su ovih poslednjih 20 godina“, rekao je koautor knjige Ljubiše Crveković.

Sveštenik i učitelj Dena Debeljković nije dočekao kraj Velikog rata, jer su ga 11. novembra 1915. godine Bugari na prevaru odveli do obližnjeg Suvog Dola, gde je poput mnogih velikomučenika skončao tako što mu je odrubljena glava. Sahranjen je iza oltara crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu, u kojoj je godinama časno službovao.