19:27

15.11.2019

19:27

15.11.2019

Evica Kovačević, RTK2

Dom kulture "Gračanica" u toku novembra organizuje putujući bioskop, kako bi publika i u manjim sredinama na Kosovu bila u prilici da pogleda najnovija domaća i strana filmska ostvarenja.

Organizatori su podjednako vodili računa i o mlađim i starijim gledaocima, čijem ukusu je prilagođen filmski repertoar.

"Prosto znamo da ta deca nisu imali nikad priliku da pogledaju neki crtani film na velikom platnu, takođe i starija populacija nema tako često priliku da pogleda neke filmove, koji se trenutno prikazuju i jednostavno u mogućnosti smo da im  na taj način  približimo sedmu umetnost", ističe urednik filmskog programa Boban Jevtić.

Urednik filmskog programa ističe da putujući bioskop ima podršku Ministarstva kulture Vlade Srbije, Opštine Gračanica, kao i Filmskog centra Srbije.

"Ova godina je bila znatno posećenija u odnosu na predhodnu, jednostavno možda zbog bolje informisanosti, a možda i zbog samog odabira filmova, jer kao što ste primetili ovde kod nas u Gračanici, domaći filmovi su znatno posećeniji, s obzirom da je ove godine publika imala priliku da pogleda domaću hit komediju  'Ekipa' tako da je i posećenost bila bolja u svim tim mestima gde smo prikazivali filmove", kaže urednik filmskog programa.

Putujući bioskop ima projekcije i u Gračanici i u drugim mestima, u kojima za to postoje uslovi.

"Kada već postoje mogućnost za projekcije filmova, odnosno kad već imate bioskop u vašem mestu, idealno bi bilo da dođete i odgledate najnovija filmska ostvarenja, kako strane tako i domaće kinematografije", ističe Jevtić.

Filmovi se tokom novembra prikazuju  svakog četvrtka, u dva termina,od 19 sati  i 21 čas , a u planu je i organizovanje Međunarodnog filmskog festivala koji bi se , u saradnji sa kompanijom Arten Popkorn , održavao od 10. do 12. decembra.