13:06

21.11.2019

13:06

21.11.2019

Meliha Murić-Januz, Radio Kosovo 2

Kulturno-informativni centar Bošnjaka u Prištini tokom oktobra i novembra mjeseca je nizom aktivnosti okupio mlade Bošnjake, ali i starije.  

Centar je počeo sa radom u drugoj polovini ove godine i u njemu su na volonterskoj osnovi angažovani Tarik Musić, Imelda Musić, Suad Mujanović, Osman Džudžević, Šejla Redžepagić, Demir Marković i dr.

Centar je u oktobru organizovao likovnu izložbu mlade bošnjačke umjetnice Aide Redžepagić, a istovremeno je održana i izložba ručnih radova Jasmine Gutić iz Peći. Nedavno je održan komemorativni skup povodom smrti Jasmine Omeragić Beriša, dugogodišnje radnice u nastavi na bosanskom jeziku u Prištini.

Održana je i infosesija sa mladima iz bošnjačke zajednice u suradnji sa UNICEF Lab Innovations i nevladine organizacije PEN, a koja je imala za cilj edukaciju mladih na Kosovu o rješavanju društvenih izazova kroz realizaciju projekata.

Ove nedjelje je u punoj prostoriji ovog centra prikazan i film 'Nikome ništa' bošnjačkog reditelja iz Prizrena, Edina Alije.

Menadžer centra Tarik Musić u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2, kaže da je centar pravo mjesto za druženje.

“Zatim, 23. i 24. novembra organizovaćemo radionicu posvijećenu kulturnom nasljeđu Bošnjaka, tokom koje će biti riječi o izradi ručnih radova a koje ćemo, potom, izložiti u centru”, kazao je Musić.

On dodaje da je nedostatak finansijskih sredstava najveći problem sa kojim se suočavaju, iz razloga što za sada ne postoji stalni prihod, a aktivnosti se uglavnom održavaju na volonterskoj osnovi.

“Sve je zasnovano na volonterskom radu. Neke troškove nam pokriva Udruženje dijaspore Bošnjaka u Njemačkoj. Ali uglavnom, sve do sada što smo radili mi mladi bilo je volonterski. Nadam se da ćemo uspijeti da pronađemo neki put koji će nam olakšati naše djelovanje”, zaključio je menadžer centra, Tarik Musić.

Podsjetimo, prostoriju koja je namenjena za kulturne i ostale aktivnosti Bošnjaka prekoputa Narodne biblioteke u Prištini ustupila je Opština Priština krajem 2018. godine a nakon saglasnosti između predsjednice Nove demokratske stranke, Emilije Redžepi, i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija. Ugovor o dodjeli i korištenju prostorija potpisan je između opštine i nevladine organizacije Dijaspora Bošnjaka Kosova, sa sjedištem u Nejmačkoj.