15:48

22.11.2019

15:48

22.11.2019

Milan Milićević, RTK2

U organizaciji Doma kulture Gračanica od 27. do 29. novembra biće održan osmi Grafest, međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi. Za razliku od prethodnih, ove godine će deo programa osim u Gračanici biti prikazan u Šilovu i Severnoj Mitrovici.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica ističe da je na konkurs prijavljeno 29 ostvarenja od kojih je stručni žiri na čelu sa selektorom festivala Nevenom Matović u glavni deo takmičarskog programa uvrstio 15. Novina je da će deo programa ove godine biti prikazan u Šilovu i Severnoj Mitrovici.

“Ove godine ćemo imati Grafest i u Šilovu u Kulturno prosvetnom centru “Božidar Mitrović - Šandor”, a još jedna novina je što će jedan takmičarski blok filmova biti prikazan u galeriji “Akvarijus” u Severnoj Mitrovici“, rekao je Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica.

U revijalnom delu programa biće prikazano pet filmova.

“Osim jednog inostranog, sva ostala ostvarenja su domaća. To je “Dolina vladara”, mislim da se radi o zaista dobrom filmu. Ono što se nama sviđa je da iz godine u godinu imamo sve veći broj kvalitetnih filmova i mislim da Grafest upravo doprinosi kvalitetu tih filmova”, dodao je Stojković.

U glavnom programu festivala naći će se i šest ostvarenja iz produkcije  RTK2. Jedno od njih je “Berevce, mali Pariz na Šari”, autorke Jelene Đorđević koje se bavi običajima i kulturom meštana ovog dela Sirinićke župe.

„Veoma sam iznenađena što je baš taj film ušao u takmičarski deo. Iskreno, nisam očekivala. Grafest iz godine u godinu ima jaču konkurenciju, a ja i nisam baš neki stručnjak kada su u pitanju dokumentarne emisije. Nekako mi je informativa bliža, pa sam baš početnik u tim stvarima“, rekla je Jelena Đorđević, autor emisije.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest biće održan od 27. do 29. novembra.