22:17

29.11.2019

22:17

29.11.2019

Milan Milićević, RTK2

Dodelom nagrada najboljim ostvarenjima u Domu kulture u Gračanici večeras je završen 8. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi, Grafest. I ove godine emisije iz produkcije RTK2 osvojile su dve nagrade.

Stručni žiri je treću nagradu dodelio  Ivanu Vučkoviću za ostvarenje “Priča o nestajanju”, u produkciji RTK2. Film se bavi  prikazivanjem široko rasprostranjenog fenomena propadanja sela.

“Posle 19 godina rada, potvrda kvaliteta. Ovo nije jedina nagrada, bilo ih je više ali me svakako raduje što sam je dobio ovde u Gračanici. Ja sam se bavio temom nestajanja srpskog sela. To je tema koja me je okupirala više godina unazad,” istakao je Ivan Vučković , autor filma "Priča o nestajanju".

Druga nagrada pripala je autoru Žarku Joksimoviću  za ostvarenje “Prizrenska rapsodija”, koje je takođe proizašlo iz produkcije RTK2. U obrazloženju žirija se navodi da je to  zanimljivo preplitanje jedne individualno drmatične istorije i priče o muzičkom radu mlade žene u kojima se spajaju motivi Prizrena i njegove muzičke tradicije.  

“Bio sam u prilici da odgledam dobar deo zvaničnog dela festivala i naravno onaj revijalni deo. Stoji činjenica da je među 15 filmova, 8 iz produkcije RTK2. Ono  što me čini srećnim je da smo čini mi se , uspeli da posejemo nekakvo seme te televizijske forme  koje je već počelo da klija i to se oseća već par godina. Drago mi je što smo uspeli da obogatimo ovogodišnji Grafest", rekao je Žarko Joksimović, autor filma “Prizrenska rapsodija”.

Prva nagrada ovogodišnjeg "Grafesta" pripala je ostvarenju "Selo moje Ugljare", autora Katarine Marinković i Sanje Đokić u produkciji Nju pres Čaglavica za slojevito i kritički prikazane složene situacije koje prete promeni etničkog sastava sela Ugljara.

“Ovo je naše prvo učešće i naša prva nagrada na ovom festivalu, tako da je posebno značajna. Mislim da je ovaj problem, koji je opisan u reportaži mnogo veći  i posledice takođe. Cilj nam je bio da ukažemo na problem i da na neki način podignemo svest onih koji su odgovorni za ostanak Srba ovde", naglasila je Katarina Marinković jedna od autora reportaže, "Selo moje Ugljare".

U takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjeg Grafesta našlo se 15 ostvarenja, dok je u revijalnom delu programa prikazano 5 filmova. Selektor ovogodišnjeg festivala bila je Nevena Matović, a nagrađeni su pored zahvalnica dobili i novčane nagrade.