22:08

10.12.2019

22:08

10.12.2019

Tijana Danić, RTK2

Tradicionalni festival "Starosrpske pesme" održan je u Domu kulture Gračanica. Festival okuplja izvođače starosrpske pesme i afirmiše manje poznate zvuke narodnog stvaralaštva.

Obnovljeni festival „Starosrpske pesme„ traje već deceniju zahvaljujući entuzijazmu onih koji su svesni značaja i lepote srpskih kosovskih pesama i koji nastoje da svoju ljubav prenesu na mlade i na taj način doprinesu negovanju izvorne muzike.

„Želimo da ta pesma produži svoje življenje na ovim prostorima a i šire. Veliki je broj pesamam koje se pevaju na ovom festivalu, brojni su i pevači koji učestvuju. Ovaj festival če nastaviti da traje i mi sa njim“, rekao je Ratko Popović, jedan od organizatora iz Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Festival je prvi put organizovan 1997. godine u Prištini. Jubilarni 10. festival svečano su otvorili učenici Prizrenske Bogoslovije.

„Srećni smo što smo bili u prilici da budemo deo jednog ovakvog festivala, po prvi put u našoj Bogosloviji. Ove pesme koje smo mogli da čujemo ostavile su jak utisak na nas i svaka od ovih pesama je iz određenoh kraja Kosova i svaka nosi duh kraja iz kog potiče i lepo je da smo bili u prilici da čujemo sve te pesme“, istakao je učenik Prizrenske Bogoslovije Srđan Popović.

„Inače pevam u horu „Simonida“, solista sam i tu se rodila ljubav prema ovoj muzici“, kaže Jovana Denić koja je izvođenjem pesme „Sadim ruže“ prvi put učestvovala na ovom festivalu.

Poštovaoci starih srpskih pesama uživali su u izvođenju pojaca iz svih delova Kosova.

„Evo deseti put je organizovano jedno, zaista divno veče srtskih pesama sa Kosova. Ovo je tradicija srpskog naroda i ne smemo da zaboravimo da su ove pesme veliko nematerijalno kulturno blago“, rekao je Ljubomir Maksimović iz Gračanice.

Organizatori festivala starosrpske pesme nastoje da privuku što veći broj mladih koji će izvođenjem ovih pesama uspeti da ih otrgnu od zaborava.