14:47

12.12.2019

14:47

12.12.2019

Siniša Kostić, RTK2

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“na ovogodišnjem  „Lektirići EX YU festu“ u Prokuplju  dobilo je dve nagrade za predstavu „Guliver u zemlji lutaka”.  Nagrade su dodeljene u kategoriji  za najbolju glavnu mušku ulogu i „Nagrada žirija publike“.

Za ulogu prvog pripovedača glumac Amaterskog pozorišta “Janićije Popović”, Miloš Đekić je dobio  nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu.

Reditelj predstave „Guliver u zemlji lutaka“ i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boško je čestitajući nagrađenoj deci rekao da su nagrade potvrda da je urađen ozbiljan posao.

„Nagrade koje AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ iz godine u godinu osvaja na festivalima na kojima učestvuje nisu došle slučajno one su rezultat velikog truda i rada koji su ova vredna deca uložila. Gračanica zaista ima decu sa kojom je zadovoljstvo raditi. Pa, ako u početku rada i osećam odgovornost pred ovom decom, u smislu izbora predstave, njenog značaja i zanimljivosti, kada stigne nagrada to je znak da je vredelo“, rekao je Boškov.

Nagrađeni glumac se zahvalivši žiriju na nagradi naglasio da mu ona daje podstrek da nastavi da se bavi glumom.

„Nagradu posvećujem svojim kolegama glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ bez čije pomoći na sceni ja ne bih osvojio ovo priznanje. Ovo je uspeh svih nas“ – rekao je Đekić.

Pobednik ovogodišnjeg „Lektirići EX YU festa“ je Kulturni centar iz Surdulice sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Druga nagrada pripala je Osnovnoj školi „Mitropolit Mihajlo“ za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“, dok je treća nagradu dobila je dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Od čitanja se raste“.

Sedmi „Lektirići EX YU fest“ trajao je od septembra do decembra 2019. godine  i okupio je pozorišne ansamble iz Inđije, Surdulice, Gračanice, Prokuplja, Brusa, Krive Palanke, Loznice, Niša, Beograda, Leskovca, Tuzle.

Odlazak glumaca na festival u Prokuplju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.