12:12

13.02.2020

12:12

13.02.2020

Darko Mirković, RTK2

"Film o Bekimu nije nimalo lako praviti, jer je Bekim veliko ime, i otuda osećamo veliku odgovornost. Ujedno postoji i velika želja da se takav projekat privede kraju na pravi način", rekao je u Jutarnjem programu RTK2  Fahri Musliju,  scenarista dokumentarnog filma o doajenu jugoslovenskog glumišta Bekimu Fehmijuu, čije se snimanje ovih dana zavrašava na Kosovu.

Musljiju napominje da  je ovakav projekat zahtevan i skup, ali i da predstavalja zaostavštinu za budućnost mlađim generacijama u čitavom regionu.

"Bekim je bio uzor svim jugoslovenskim glumcima i on bi trebalo i danas da bude uzor mladim ljudima jer on nije bio samo dobar glumac,  bio je svestran, imao je znanje i bio je enciklopedija života. Sa njim niste mogli da razgovarate ako niste bili upućeni u materiju. Imao je svoje životne kodove, i profesionalne i ljudske, i nije dozvoljavao improvizaciju. Ako se on nije slagao sa ponuđenim scenarijom, nikada ga ne bi ni prihvatio", rekao je Musljiju.

Mladi kosovski reditelj Valjmir Tertini  je istakao da je za njega rad na filmu bio veliki  izazov, napomenuvši da je deo materijala snimljen u Sarajevu, Beogradu i Albaniji i da su svi sagovornici bili spremni za saradnju.

"Do sada smo snimali na nekoliko  lokacija, a mnogi veliki jugoslovenski i glumci i reditelji bili su nam dostupni i sa velikim ushićenjem su govorili o Bekimu. Imaćemo oko 25 sagovornika, a planiramo da projekcija filma bude 15. juna , na desetogodišnjicu smrti velikog glumca", rekao je Tertini.

Bekim Fehmiju je rođen u Sarajevu 1936. godine, glumu je studirao u Beogradu, a proslavio se ulogom u filmu "Skupljači perja", za koju je dobio Gran pri na Kanskom festivalu. Ubio se u svom stanu 15. juna 2010. godine.