16:30

18.02.2020

16:30

18.02.2020

Maja Denić, RTK2

Ljubitelji izvorne muzike biće u prilici da prisustvuju Festivalu  izvornih pesama koji će biti održan u Gračanici. Festival je posvećen vrhunskim interpretatorima ove vrste muzike - Jordanu Nikoliću i Mari Đorđević.

Festival izvornih pesama “Carski glasovi” po prvi put se organizuje u Gračanici. Osmišljen je tako da se na audicija širom Kosova izaberu najbolji vokalni solisti koji će nastupiti na festivalu.

„Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Dom kulture Gračanica organizuju festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolić i Mare Đorđević koji će biti održan 18. marta u Gračanici. Prvi deo festivala biće održan ovde, dok će drugi deo biti održan u Beogradu u centru za kulturu „Vlada Divljan“.Audicije će biti održane u nekoliko opština na Kosovu kao što su: Šilovo, Štrpce, Velika Hoča, Prilužje, Mitrovici, tako da pozivam sve mlade vokalne soliste koji su zainteresovani za izvornu pesmu, koji žele da sačuvaju i koji neguju tradiciju izvorne pesme da se prijave na audiciju“,  rekla je Snezana Aleksić ispred Doma kulture Gračanica.

Ovo muzičko takmičenje namenjeno je uzrastu od 10 do 25 godina. Organizatori napominju da će u žiriju biti poznati etnomuzikolozi.

„Trenutno nemamo tačan broj prijavljenih, ali dosta je njih koji su zainteresovani za učešće, tako da mislim da će ovo biti jedn jako dobar festival. Jordan i Mara su čitav svoj život bili odani kosovskom melosu, stoga je i ovaj festival, kako bi sačuvali tradiciju na ova dva vrsna interpretatora izvorne kosovske pesme i kako bi nastavili da negujemo tu tradiciju. Što se žirija tiče možemo reći samo da će biti etnomuzikolozi, vrsni profesori muzike.Gosti festivala biće Merima Njegomir, Raša Pavlović, Ranko Šemić, Snežana Bilibajkić, a sve njih kao i mlade vokalne soliste koji budu izabrani na audicijama pratiće narodni ansambl RTS pod upravom Siniše Vićentijevića“,  napominje Snežana.

Očuvanje i prezentacija tradicionalne muzike ima izuzetno veliku vrednust, ističe etnomuzikolog Mirjana Zakić.

„To sa jedne strane podražumeva istraživanje određenih muzičkih, pre svega tradicionalnih formi ...Ta terenska istraživanja dobijanje jednog pravog uvida u stanje muzičkog i kulturnog nasleđa u datom trenutku. Za razliku od mnogih drugih naroda, mi ponekad znamo da zapustimo ono što je vekovima negovano i da sve brzo svedemo na neke druge forme, u druge oblike popularne muzike koja i najčešće počiva na nekim elementima tradicionalne, ali u daljoj stilizacija ona poprima neke druge obrise. Očuvanje kulture i tradicionalne muzike je važno ne samo što je to deo jednog života naroda, već i zato što se u njemu kriju i sve druge osobine našeg naroda, kao što su jezik i istorija“,  ističe Mirjana Zakić, etnomuzikolog.

Organizatori veruju da će Festival izvornih pesama zaživeti jer su ubeđeni da među mladima  još uvek ima ima dostojnih naslednika vrhunskih vokalnih solista poput Jordana Nikolića i Mare Đorđević koji su svojevremeno i afirmisali zvuke narodnog stvaralaštva.