14:28

21.02.2020

14:28

21.02.2020

Jelena Đorđević, RTK2

Povodom Festivala izvornih pesama "Carski glasovi" koji u čast čuvenih interpretatora ove vrste muzike Jordana Nikolića i Mare Đorđević, prvi put organizuje Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Dom kulture Gračanica, nakon Štrpca i Šilova, audicija je održana i u Gračanici.

Audicije pružaju priliku mladim izvođačima izvornih pesama, uzrasta od 10 do 25 godina, da se oslobode treme i rade na usavršavanju svog talenta. U Gračanici je bila velika konkurencija.

„Napredovala sam dosta u odnosu na prethodne godine, zato sam i došla da se oprobam na ovom Festivalu. Nisu bitne nagrade, niti koje ćemo mesto osvojiti, već upravo to druženje jer mi se svi ovde poznajemo. Ovo je jedno veliko iskustvo za sve nas, a videćemo ko će kako da se pokaže“, kaže Tamara Kapetanović.

„Ja vežbam pevanje u Mitrovici sa profesorom Dušanom Popovićem, nastupala sam ovde jednom na Srećkovoziji i imala sam koncerte u Mitrovici“, rekla je jedanaestogodišnja Magdalena Savić iz Batusa.

„Nadam se da ću proći audiciju. Do sada sam imala puno nastupa, samim tim trema je sve manja, nadam se da je ni sad neće biti. Danas sam ovde čula mnoge talentovane glasove, zaista sam oduševljena“, kaže Simonida Rakočević iz Gračanice.

„Nije bitno ko će da pobedi, važno je da ćemo svi lepo da se zabavimo i imamo novo iskustvo u životu“, napominje Miljana Slavić iz Lepine koja je publici u Gračanici već uveliko poznata, pored učešća na mnogim manifestacijama, ona je i pobedila na muzičkom takmičenju „Moj put do zvezda“.

Direktor Festivala Zlatko Stojanović naglašava da je prezadovoljan darovitošću današnjih mladih izvođača.

„Na Kosovu ima izuzetno veliki broj jako talentovane dece i šteta je i žalosno da se oni ne promovišu, a meni je zadovoljstvo da ja radim sa njima, eto prilika je ovaj Festival povodom naših velikana Jordana Nikolića i Mare Đorđević“, istakao je Zlatko Stojanović, direktor Festivala.

Najbolji mladi izvođači će se, pored nastupa u Gračanici, predstaviti i publici u Beogradu, uz pratnju narodnog Ansambla RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića.

„Ovo je već treći dan audicije, a čuli smo veoma dobar broj kandidata koji bi mogli da učestvuju na Festivalu, tako da će izbor biti malo teži“, kaže Snežana Aleksić ispred Doma kulture Gračanica.

Audicije se nastavljaju u Prilužju, Velikoj Hoči i Severnoj Mitrovici.

Prvi koncert najboljih izvođača izvorne muzike biće održan u Gračanici, 18. marta. Organizatori su odlučili da to veče bude humanitarnog karaktera, a novac od ulaznica biće uručen nekoj od socijalno-ugroženih porodica.

Gosti festivala biće Merima Njegomir, Raša Pavlović, Ranko Šemić i Snežana Bilibajkić.

Završni koncert će biti održan u Centru za kulturu Vlada Divljan u Beogradu, 23. marta.