11:48

29.02.2020

11:48

29.02.2020

B92, Dojče vele

"Ovaj dečak ide za nas u Roterdam na Evroviziju", objavio je list "Bild" u četvrtak po podne. Ali ljubitelji Evrovizije bili su obavešteni ranije. "Dečak" se slučajno sam odao još u četvrtak ujutro na Instagramu.

Benjamin Dolič ima 22 godine, dolazi iz Slovenije, a sa porodicom se preselio u Švajcarsku pre četiri godine. Trenutno živi u Berlinu, a 2018. zauzeo je drugo mesto u kasting-emisiji "Glas Nemačke".

Dolič je morao da prođe kroz nekoliko postupaka izbora i osvoji dva žirija: "Evrovizijski žiri", sa 100 stručnjaka za Evroviziju iz Nemačke, i međunarodni žiri od 20 muzičkih profesionalaca. TV stanica NDR, odgovorna za nemački doprinos Evroviziji, prvi put je tu komplikovanu proceduru odabira koristila za takmičenje 2018. kada je Mihael Šulte osvojio četvrto mesto.

Novina ove godine je da televizijski gledaoci nisu imalo pravo da glasaju. Nemački učesnik je bio određen pre TV emisije i samo kratko predstavljen javnosti.

Tomas Šrajber, šef zabavnog programa u NDR, oduševljen je ovogodišnjim izborom: "Ben Dolič je izuzetan talenat. Svojim kristalno čistim i produhovljenim glasom s pravom je uverio dva nezavisna žirija ESC.

Ben ima visoke umetničke standarde i naporno radi na sebi, kaže Šrajber. "Siguran sam da će brzo osvojiti nemačke i evropske fanove."

A talentovani mladić se raduje svom nastupu u Roterdamu (12-16. maja). To je bio njegov cilj od ranih godina, rekao je Dolič za agenciju DPA. "Naravno da želimo da budemo prvi", nastavlja on, "ali moj cilj – i cilj tima – jeste da se na kraju najbolje predstavimo."