10:06

03.03.2020

10:06

03.03.2020

Tanjug

Luvr je magnet za desetine hiljada posetilaca svakog dana širom planete, a radnici u muzeju strahuju da je i potencijalni magnet za novi virus.

Zbog toga su glasali da drugi najposećeniji muzej na svetu bude zatvoren, drugi dan zaredom i održavaju niz sastanaka sa upravom kako bi pronašli rešenje, preneo je AP.

Frustrirani turisti satima su stajali napolju u redu i na kraju su morali da pronađu drugi način da provedu kišni ponedeljak u francuskoj prestonici.

Radnici koji čuvaju Mona Lizu Leonarda da Vinčija i druga blaga svetske umetnosti žele maske ili zdravstvene provere za posetioce.

Strah od koronavirusa menja navike i u Nemačkoj, gde je uobičajeno da se ljudi rukuju na svakom sastanku.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izbegao je da se rukuje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kada je ispružila ruku da ga pozdravi jutros dok je dolazila na sastanak sa grupama migranata.

Francuska vlada je poručila ljudima da smanje rukovanja i sveprisutni poljubac u obraz.

U Italiji, evropskom epicentru virusa, vlasti pokušvaju da obuzdaju obred ljubljenja u obraz koji je ukorenjen u mediteranskoj kulturi Italije, kao i njegovoj snažnoj porodičnoj i društvenoj strukturi.

Jedan Litvanac zaključao je svoju suprugu u kupatilo iz straha da će dobiti koronavirus, nakon što se ona srela sa Kineskinjom koja je stigla iz Italije.

Supruga je pozvala policiju, koja je pojurila u stan u glavnom gradu Vilnjusu.

Muškarac je rekao da je zaključao nakon što se konsultovao telefonom sa lekarima o tome kako da izbegne infekciju, navela je lokalna policija.

Međutim, on nije uhapšen, a žena nije podigla optužnicu.

Za svaki slučaj su je testirali i bila je negativna na koronavirus.

Do sada je Litvanija prijavila samo jedan slučaj oboljevanja od kronavirusa.

Virus, takođe, utiče i na demokratiju.

Dok su Izraelci danas glasali o sudbini premijera Benjamina Netanijahua, vlasti su morale da uspostave 15 posebnih glasačkih mesta za stotine Izraelaca kojima je naređeno da ostanu u kućnom karantinu nakon moguće izloženosti virusu.

Strahovi od širenja virusa možda budu imali i uticaj na odaziv birača.

Neke kompanije su uvele i dodatnu proizvodnju različitu od uobičajene.

Tako će japanski proizvođač elektronike "Šarp" usled nedostatka hirurških i drugih maski u svetu zbog virusa početi da pravi 150.000 maski dnevno u fabrici koja obično pravi elektronske uređaje.