12:05

11.03.2020

12:05

11.03.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Na sceni Doma kulture u Gračanici smenjivali su se izvođači izvornih narodnih pesama, od istaknutih imena do onih koji pretenduju da krenu njihovim stopama. Festival izvornih pesama „Carski glasovi“, u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević, održan je prvi put.

Nastupi mladih vokalnih solista nisu zaostajali za interpretacijom Raše Pavlovića i Ranka Šemića. Naprotiv, oni potvrđuju da su dosledni naslednici svojih starijih kolega, a mnogima od njih uzori su upravo Jordan Nikolić i Mara Đorđević, kojima je ovaj festival i posvećen.

„Upravo sam odabrala taj put izvornih pesama i želim da nastavim tim putem kojim je ona krenula“, kaže Emilija Đokić.

„Planiram da nastavim da se bavim pevanjem“, rekla je Paulina Radovanović iz Orahovca.

„Pevala sam pesmu Ej, dragi, dragi. Na ovom festivalu upoznala sam puno prijatelja“, kaže Anđela Dogandžić iz Štrpca.

„Čula sam da je takmičenje u pevanju, od malih nogu slušam izvornu, narodnu muziku, zato sam se prijavila“, rekla je Barbara Stojković.

„Veoma mi drago što sam deo ovog festivala, što sam odabrana da uveličam ovu manifestaciju“, kaže Miljana Slavić iz Lepine.

Ovakvim festivalima čuva se srpska narodna pesma i tradicija.

„Setimo se jednog velikog doajena kosovske muzike, mog velikog prijatelja Jordana Nikolića koji je preminuo pre dve godine i osvrnimo se na njegovu karijeru, rad i na sve one pesme koje je on snimio kao trajne snimke za arhivu Radio Beograda. Maru Đorđević lično nisam znao, ali znam da su ona i Jordan Nikolić snimili najveći broj pesama sa prostora KiM. Mladi pevači uvek počnu sa tom izvornom muzikom, pa se posle prebace u folk i turbofolk, ali vidim da je u poslednje vreme i to malo zamrlo, da je ta narodna muzika postala prioritet mlađoj generacijI, a ja im poručujem da jedino tako mogu, da sve ono što polako odlazi u zaborav, da se polako vrati na mesto koje mu pripada“, kaže Ranko Šemić.

„Festival je vrlo bitan za ovaj narod, za ove ljude, lepe kosovske pesme i lepo je sećanje na Jordana Nikolića i Maru Đorđević. To su bili ljudi koji su nosili kosovsku narodnu i lepu izvornu pesmu. Jako sam srećan što sam pozvan da učestvujem na ovom prvom festivalu. Ovde ima mlade dece koja obećavaju i koja će nastaviti zavet onoga što su Mara i Jordan postavili kao cilj“, rekao je Raša Pavlović.

„Mislim da je izuzetno značajno što se u Gračanici po prvi put održava ovakav festival koji je okupio talentovanu decu iz svih krajeva Kosova, koja će imati mogućnost da u profesionalnom studiu obrade ove numere koje su večeras izveli. Što se tiče mog nastupa, meni je drago što su se organizatori setili da i ja budem rame uz rame sa Rankom Šemićem i sa poznatim imenima naše muzičke scene, koji su među prvima afirmisali tu narodnu pesmu. Nadam se da će ovo biti samo neki podsticaj za dalji rad na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa“, kaže Marija Perić.

„Veoma znači što se jedna ovakva manifestacija održava prvo na ovim našim prostorima u Gračanici, zato što imena kao što su Mara Đorđević, Jordan Nikolić koji su temelji naše narodne muzike, treba da ostanu zauvek u našim mislima i srcima i da se kroz pesmu prenose na naše mlađe generacije. Čast mi je što učestvujem na jednoj ovako velikoj manifestaciji, da ne zaboravimo naše korene narodne muzike, jer smo malo zanemarili tu kvalitetnu muziku i prepustili se modernim zvucima. Mi koji negujemo kvalitetne tonove borićemo se do kraja da opstane kvalitet“, rekla je Jelena Spirić.

U festivalskom delu je učestvovao i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, dok je izvođače pratio Narodni ansambl  RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića. 

„Narodni Ansambl je svirao svuda gde se nalazi naš narod na KiM, da na neki način onoliko kolko mi možemo pomognemo tom narodu koji živi tu“, rekao je Siniša Vićentijević.

„Pored našeg vokalno-instrumentalnog sastava ovde su zaista predivni glasovi dece iz svih krajeva KiM. Slušao sam ih i zaista sam oduševljen, tako da se otvaraju neka nova vrata za buduću saradnju“, kaže prof. Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Nemanja Đorđević.

Audicije su održane širom Kosova, a direktor ovog festivala Zlatko Stojanović podseća da će završni koncert biti održan u Beogradu. Ovaj u Gračanici je bio humanitarnog karaktera pa je prihod od prodatih  karata namenjen lečenju Ivone Ivanović iz Kuzmina.

“Povod je bio moje dugogodišnje prijateljstvo sa Marom Đorđević i Jordanom Nikolićem. Svoje prve muzičke korake i znanje naučio sam od Jordana, tako da mi je u amanet ostalo i ovaj koncert prema njemu, a i prema ovoj vrlo talentovanoj deci, koja prosto svojom interpretacijom plene. Udruženje estradnih umetnika KiM, Savez estradnih umetnika Srbije, Dom kulture Gračanica uvek organizuju humanitarne koncerte. Sav prihod sa ove manifestacije namenjen je jednoj ženi, a prilog sa koncerta koji će biti održan u Beogradu, namenićemo jednom momku kome treba pomoć”, kaže direktor festivala Zlatko Stojanović.

Publika je uživala u zvucima dobro poznatog melosa.

“Sve je bilo lepo, prelepo”.

“Bilo je puno talentovanih izvođača, bilo je prelepo”.

“Prezadovoljna sam što negujemo našu tradicionalnu muziku”.

“Uživala sam, toliko imamo talentovane dece, pravi je melem kad ih slušate”.

Pokrovotelj festivala “Carski glasovi” je Kancelarija Vlade Srbije za KiM, uz brojne sponzore iz Beograda i sa Kosova. Nakon koncerta svim učesnicima i onima koji su podržali ovaj festival uručene su zahvalnice.

“Ima mnogo lepih izvedenih pesama, u svakom slučaju mladi izvođači, ove devojke su stvarno divno pevale. Neka se ovo nastavi i dalje tradicionalno, neka se održava svake godine, mi smo tu da pomognemo i podržimo“, kaže predsednik Saveza estradno - muzičkih umetnika Srbije i sindikata Dragiša Golubović.

“Došao sam iz poštovanja prema Jordanu Nikoliću i zbog festivala naše kosovske pesme”, rekao je muzičar Petar Rakić. 

Da podsetimo, Mara Đorđević i Jordan Nikolić su u javnosti predstavili očaravajuće zvuke pesama sa Kosova i trajnim zvučnim zapisima otrgli ih od zaborava. Pamtiće se njihova interpretacija pesama, poput „Udade se Jagodo, Marijo, deli bela kumrijo, Oj, golube, E, dragi, dragi, Karanfile, cveće moje, Sve devojke Čaglavčanke, Goranine đafanine, Preleteše ptice lastavice i brojne drige.