11:16

11.04.2020

11:16

11.04.2020

Siniša Kostić, RTK2

Uoči praznovanja Lazareve subote pred vratima svakog pravoslavnog domaćina u Orahovcu zapeva grupa dece u narodnoj nošnji koja se dugo priprema za taj dan. Lazaričke pesme se u Orahovcu pevaju vekovima unazad, a deo su ovdašnje tradicije koja se održala do danas.Uprkos situaciji sa koronavirusom tradicija je nastavljena i ove godine.

“Oj Lazare, Lazare, ovde kuća bogata, sa hiljadu dukata, ovde braća živuju, ovde nama kazuju”…

Ovim stihovima grupa devojčica poznatija kao Lazarice započinje blagosiljanje svih ukućana pred čijom kućom pevaju. U Orahovcu su ove godine sve srpske domove obišle dve grupe Lazarica, koje su se takmičile koja će više domova obići i više darova dobiti. A ako bi se srele dve grupe na ulici, čulo bi se dovikivanje: “Čuh te, prebih te!”.

“Spremamo se, pa prvo odemo u našu kuću, zatim idemo dalje, pevamo pesme udaramo u vrata, dobijamo slatkiše, pare, jaja. Lepo je i nastaviću da učestvujem u Lazaricama”, kaže Nikola Ulamović koji već drugu godinu zaredom igra Lazara.

Retko ima žene iz Orahovca da u svom detinjstvu bar jedne godine nije “igrala” Lazarice.

“Nekada sam i ja ovo igrala, bila sam u Lazaricama, ovo je jedan od najlepših događaja koji mi imamo ovde, svi ih čekamo cele noći, sad će verovatno da se sretnu dve grupe pa će jedna drugoj da se poklone da vide koja je jača, lepo stvarno lepo”, rekla je Tamara Šarić iz Orahovca.

Lazaričke pesme se u orahovačkom kraju vekovima pevaju, a u oblačenju dominira bela boja, koja je simbol vaskrsenja, kao što je vaskrsli Lazar, umotan u belo platno, prikazan u crkvenom slikarstvu. Lazarica je obično siroče, pokrivena belim čaršavom, i osim njenih drugarica niko ne sme znati ko je, sve dok se običaj ne završi. Pored Lazara i Lazarice, u grupi je još najmanje jedna ili više devojčica, nekada i dečak i to po običaju u neparu.

“Za svakog člana porodice u kuću u koju uđu Lazarice ima posebna pesma, svaka pesma je blagoslov, od one prve u kojoj se blagosilja cela kuća sa svim ukućanima, pa preko one koja se peva bračnom paru “Dva se draga gledaše”, pa deci zavisno od toga da li su muška ili ženska, ako su muška tu je pesma “Za sinove, a za devojku je “Ori Vuko devojko”.Postoje pesme za novorođenčad “Ima majka jorgovan” kada je devojčica “Ima majka ružicu”, za staru ženu “Oj Jeleno gospođo”, imamo pesmu i za sveštenika, “U popove dvorove” itd., do one pesme koja blagosilja Lazarice i koja je ujedno pozdravna pesma “Aj sad zbogom iz kuće”, izjavila je Olivera Radić iz Orahovca.

Običaj u Orahovcu je da Lazarice obilaze domove od ponoći do jutra kada se oglasi zvono u crkvi za liturgiju, pa zajedno odu u crkvu, pomole se Svetome Lazaru Četvorodnevnom i tek se onda raziđu kućama. Tradicija nije izostala i pored situacije sa koronavirusom.

“Ova situacija nas je tako zadesila da sada moraju od šest ujutru i to se nastavlja, a daće Bog da se nastavi i ubuduće. Za nas je ovo još jedna nada u opstanak u ovim krajevima. Mnogo nam znači i jedino nas ovo održava u ovim trenucima. Vera i ovakve manifestacije nas održavaju, ističe Igor Mojsić iz Orahovca.

Oko 300 Orahovčana sa setom se seća prošlih vremena kada je bilo više Srba i po nekoliko grupa Lazarica.Međutim, nadaju se da će ovi običaji biti sačuvani od zaborava.

“Takva je tradicija i mi ćemo je nadam se nastaviti, evo iako je situacija sa koronavirusom nastavljamo da obeležavamo naše običaje i ako Bog da da svake godine ovo organizujemo”, rekao je Slaviša Grković.

Sa običajem pevanja Lazaričkih pesama, koji je karakterističan i za Veliku Hoču nije se prekidalo ni nakon 1999 godine, ali uz Lazarice sada ide i par odraslih ljudi, koji brinu o njihovoj bezbednosti. U Štrpcu su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazana sva dešavanja povezana sa Lazaricama.