13:59

13.04.2020

13:59

13.04.2020

Jelena Đorđević, RTK2

Uz bogat, raznovrstan sadržaj na televiziji, ali i popularnim društvenim mrežama vreme u ograničenom kretanju može brže da prođe. Predstavnici Doma kulture Gračanica pripremili su zanimljiv repertoar i za petu nedelju izolacije međutim, u nedelju, na Vaskrs, neće biti održana, sada već tradicionalna manifestacija “Najjače vaskršnje jaje”.

Ukoliko ste zbog obaveza u prethodnom periodu bili sprečeni da prisustvujete nekom kulturnom događaju u Gračanici, kućna izolacija je prilika da propušteno nadoknadite. Dom kulture Gračanica svoje posetioce ne zapostavlja ni u doba korone, oni su sada u prilici da kod kuće, putem aktuelnih društvenih mreža Fejsbuk i Instagram isprate bogat kulturni sadržaj iz nedelje u nedelju.

“Odziv publike na našim stranicama je vrlo dobar, imamo oko 19.000 posetilaca, oni nam šalju i poruke, pišu šta bi zapravo želeli da vide, predlažu šta da prikažemo, što ćemo se potruditi da ispoštujemo. Mislim da je ovo dobar način da skrenemo ljudima pažnju sa svih ovih vesti, kad uključite bilo koji kanal, bilo da je nacionalna frekfencija ili privatni mediji, uvek su samo vesti o koroni. Ako je narod inficiran koronom, naš zadatak jeste da naše posetioce inficiramo kulturom, tako ćemo malo i skrenuti pažnju sa svih ovih dešavanja”, poručuje Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica.

Iako su članovi amaterskog pozorišta “Janićije Popović” zbog novonastale situacije obustavili rad, njihovi vršnjaci svake nedelje imaju priliku da “online” isprate neki pozorošni komad. Međutim, sprečeni su da se upute u planiranu turneju.

“Sve ovo nas je sprečilo da dođemo do naše najvernije publike u Osojanu, Vidanju, Goraždevcu, Velikoj Hoči, tako da smo odlučili kada je sve ovo počelo da naše predstave, koje imamo u arhivi, emitujemo putem društvenih mreža. Počeli smo već 18. marta premijernim izvođenjem predstave “Igra” na Fejsbuk stranici, nastavili smo sledećih nedelja sa nekim od naših najboljih, najizvođenijih predstava, sa najviše nagrada na festivalima”, kaže Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta “Janićije Popović”.

Program pete nedelje “Kultura u Doba korone” započeće zvucima džez muzike, tačnije posetioci će imati priliku da čuju nove i stare pesme poznate Lene Kovačević, ali i da se podsete kako je bilo na koncertu koji je sa Džezverima održala 2016. godine u Gračanici. Lena je uputila poruku podrške gračaničkoj publici.

“Puno vas pozdravljam, u iščekivanju najlepšeg hrišćanskog praznika Uskrsa želim da se uskoro družimo, da se vidimo i da dođu neka bolja vremena”, istakla je u video poruci na Fejsbuku Lena Kovačević, džez pevačica, kompozitorka i tekstopisac.

Od 18 časova u utorak će biti emitovan razgovor sa umetnikom Petrom Đuzom, u sredu lutkarska predstava “Budi to što jesi” u režiji Boška Boškova, četvrtak je dan za dokumentarni film „Bogoslovija zvuci“ autora Predraga Radonjića. Na veliki petak neće biti programa, dok će u subotu biti održani časovi škole baleta.

Manifestacija “Najjače vaskršnje jaje” koja je prethodnih pet godina za Vaskrs bila veoma popularna, koja je u Gračanici postala tradicija i našla se na turističkoj mapi ove lokalne samouprave, ove godine će izostati u cilju sprečavanja širenja korona virusa, iako je organizator predlagao način kako da se takmičenje ipak održi.

“Takmičari grupe do 15 godina da se poređaju u jednom redu, stariji u drugom, da se ispoštuje odstojanje od 2 metra, prilikom kucanja da se pravila poštuju. Obezbedio bih ikone za svakog učesnika, ali nakon konsultacija sa članovima organizacionog odbora odlučili smo da ove godine otkažemo manifestaciju”, rekao je Ljubormi Maksimović, organizator manifestacije.

U sklopu ove manifestacije prethodnih organizovan je i likovni konkurs za najlepše naslikano vaskršnje jaje za predškolce, ali i učenike osnovnih i srednjih škola, što ove godine, takođe, neće biti sprovedeno.