11:12

21.04.2020

11:12

21.04.2020

Hina, AFP

Rukom pisani tekst pesme Boba Dilana iz 1960. godine "The Times They Are A-Changin'" uskoro će se naći u prodaji za 2,2 miliona dolara i mogao bi postići rekordnu cenu kada je u pitanju jedna rok pesma.

Vlasnik aukcijske kuće "Moments in Time" Geri Zimet kazao je da je pesma napisana na listu papira na kojem su i brojne ispravke i Dilanove "žvrljotine", te da je dugo bila u vlasništvu pevačevog menadžera Džefa Rozena, ali je sada prodaje jedan privatni kolekcionar.

"Ovde nije reč o aukciji, već o privatnoj prodaji. Ko se prvi javi, taj će je i dobiti", pojasnio je Zimet.

Dilanova rukom pisana pesma "Like a Rolling Stone", na aukciji u njujorškom Sotbiju 2014. godine postigla je cenu od dva miliona dolara, podseća.

"The Times They Are A-Changin'", Dilan je napisao 1963. godine. Objavljena je kao glavna pesma na njegovom albumu iz 1964. i smatra se jednom od najupečatljivijih protestnih pesama iz šezdesetih godina prošlog veka.

Zimet kaže da je svojevremeno prodavao i rukopise tekstova još dve Dilanove pesme. "Subterranean Homesick Blues" iz 1965. prodata je za 1,2 miliona dolara, a balada "Lay Lady Lay" iz 1969. godine za 650.000 dolara.

"Nisu te njegove pesme toliko značajne, koliko se smatraju kultnim", kazao je Zimet, pojašnjavajući zbog čega je njihova novčana vrednost manja.

"Subterranean Homesick Blues" je bez sumnje Dilanova važna pesma, ali nije u istom rangu poput "The Times They Are A-Changin'".

Tekstovi popularnih pesama, posebno oni pisani rukom na papiru na kojem se nalaze "podsetnici" ili crteži autora, postali su jedni od najtraženijih predmeta među kolekcionarima memorabilija slavnih osoba.