14:42

01.05.2020

14:42

01.05.2020

Tanjug

Uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke.

Čuvena slika holandskog umetnika Vermera “Devojka s bisernom minđušom”, ni nakon skoro puna četiri veka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom delu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs, a prenose strani mediji.

''Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao 'Devojka sa bisernom minđušom,' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad'', rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na video-konferenciji za medije.

Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek-delo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga znamo - na platnu iza devojke nalazila se i zelena zavesa, koja je s vremenom nestala.

Istraživači su uspeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu, jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.

Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke.