19:03

02.05.2020

19:03

02.05.2020

Beta, AP

Projekat umetnika Krista umotavanja istorijskog spomenika Trijumfalne kapije u Parizu, predviđeno u septembru, odloženo je za narednu godinu zbog neizvesnosti zbog koronavirusa, saopštio je francuski Centar za nacionalne spomenike.

Odluku su zajedno doneli umetnik bugarskog porekla koji živi u Njujorku, francuski centar i Centar Pompidu. Umotavanje slavnog pariskog spomenika biće od 18. septembra do 3. oktobra 2021. godine.

"S obzirom na pandemiju korona virusa, Kristo, Centar za nacionalne spomenike i Centar Pompidu su se složili da za godinu dana odlože umetničku instalaciju umotavanja Trijumfalne kapije", navodi se u saopštenju.

Izložba u Centru Pompidu "Kristo i Žan-Klod-Pariz!" predviđena polovinom marta odložena je zbog epidemije, a biće otvorena za posetioce čim kulturno zdanje bude ponovo otvoreno u skladu sa merama uvedenim u borbi protiv koronavirusa.

Ta izložba je posvećena delu Krista i njegove supruge Žan-Klod u Parizu. Oni su između ostalog, zajedno umotali 1985. godine most Pon-Nef u glavnom gradu Francuske.

Kristo, čije je pravo ime Hristo Vladimirov Javašev (1935) je dekorativni skupltor i likovni umetnik.

Među njegovim delima ističe se umotavanje Rajhstaga aluminijumskim materijalom u Berlinu 1995. godine, kao i impresivna instalacija "Kapije" 2005. godine u šetalištu Central parka u Njujorku.