15:07

16.05.2020

15:07

16.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Zbog epidemije koronavirusa odloženi su brojni kulturni događaji, među kojima i tradicionalni "North City Jazz and Blues" festival u Severnoj Mitrovici, koji godinama unazad okuplja svetski poznate muzičare. Narednog meseca planirane su još neke kulturne manifestacije, a da li će do njih doći zavisi od epidemiološke situacije.  

Severna Mitrovica već 18. godina tokom maja predstavlja stecište renomiranih i svetski poznatih džez i bluz umetnika. Zbog novonastale situacije i Džez i Bluz festival planiran za narednu nedelju od 19. do 24. maja stavljen je na čekanje.

“Kako stvari stoje od toga nema ništa za sad, datum se definitivno pomera. Da li će uopšte biti održan ove godine, zavisi od kompletne situacije na globalnom nivou, nije do nas, da l’ ćemo pomeriti za jesen ili uopšte nećemo održati festival ove godine zavisi od ove pandemije što je zadesila ceo svet ne samo naše krajeve”, rekao je je član organizacionog odbora "North City Jazz and Blues" festivala Nenad Ilić.  

Raznolikom programu i brojnim novim sadržajima, planiranim za ovogodišnje izdanje festivala, podjednako su se radovali učesnici, publika ali i organizatori.

“Neke karte su čak bile i rezervisane, međutim zbog te pandemije to je sve sad odloženo, za kad je odloženo to sve ne zavisi samo od nas, termin, nego od samih onih ljudi koji treba iz inostranstva da dođu, recimo iz Amerike, Francuske. Ono što smo sa ovim ljudima razgovarali bili smo na putu da se to ugovori definitivno, neke karte su rezervisane avionske i sve to. Zvali su me imali smo finu saradnju sa Savezom kompozitora Jugoslavije, da jedan deo iz Džez Udruženja, dođe u Mitrovicu, da bude kao neka edukacija za Džez festival i da oni sviraju sa nama, sa našim gostima koji dođu na festival. Jedna fina manifestacija, međutim i njima sam tako odgovorio kao i sad vama to smo odložili za dalje”, kaže Petar Rakić, jedan od organizatora "North City Jazz and Blues" festivala. 

Dom kulture u Gračanici posredstvom društvenih mreža od početka epidemije emituje brojne sadržaje iz sveta kulture. Poručuju da su pripreme Vidovdanskih svečanosti u toku, ali je njihovo održavanje i dalje neizvesno.

“Što se tiče budućeg programa Dom kulture u Gračanici u ovom periodu je uglavnom spremao Vidovdanske svečanosti koje bi obično počele krajem maja, oko 25. maja sa dečijom smotrom folklora. To ćemo verovatno pomeriti za jun… Program imamo ustaljen, ali oko detalja ćemo znati do kraja maja, da li ćemo zaista krenuti ili ćemo morati da neke programe korigujemo… Mi smo veliku većinu naših učesnika obavestili još pre dva meseca, kad je Covid-19 zahvatio veći deo Evrope, mi smo im takođe nagovestili da bez obzira na stanje oni računaju da tokom juna budu naši gosti. Još uvek nemamo nikog ko nam je potvrdio da neće doći, vidite da sve manje i manje imamo zaraženih, verujem da će svima biti drago posle epidemije i da prošetaju, da će im to u svakom slučaju biti jedan izlet, a svi se rado odazivaju Vidovdanskim svečanostima, pa se nadam da će tako biti i sada”, kaže Ivan Stojković iz Doma kulture.

Pored Džez i bluz festivala Mitrovica je poznata i po dečijem festival “Cvrkuti sa Ibra” kao i Saboru kulturnog stvaralaštva –folklora, koji se održavaju u junu. Ipak zbog novonastale situacije korona virusa još uvek se ne zna da li će i kada biti održani.