12:52

17.05.2020

12:52

17.05.2020

Saopštenje, RTK2

Dom kulture u Gračanici je i za desetu nedelju izolacije, ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom Kovid-19, pripremio raznovrstan program, koji će biti predstavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove ustanove.

Ponedeljak 18. maj:

Program desete nedelje počinjemo muzikom. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak koncerta koji je etno duet Braća Teofilović održao u Domu kulture 2013. godine.

Etno duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičku scenu pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“.

Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao:

„Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Kada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju“.

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak 19. maj:

Najava likovne kolonije „Vidovdan 2020“

Ove nedelje Dom kulture najavljuje Likovnu koloniju „Vidovdan 2020“. Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se ove godine dvadeset drugi put, jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona.

Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja, urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Kolonije  o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Kosovu.

Sreda 20. maj:

Emitujemo predstavu „Izvini mama“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini.

Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju.

Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture, putem linka će se obratiti Viktorija Palsi, glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 21. maj:

Dokumeni film ,,Kad legende zaćute“

Dokumentarni film ,,Kad legende zaćute“ autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas.

Ovaj dokumentarac je prikazan je u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017. godine. 

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Kuba“ i ,,Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

Petak 22. maj:

Promocija knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana" i „Sedam pečata".

Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja 23. i 24. maj:

Škola baleta

Za vikend je nastavnik Škole baleta Nikola Korać pripremio nove video lekcije. 
Časove baleta će emitovati RTV KIM i RTV PULS. 

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

U proteklih devet nedelja, programe Doma kulture Gračanica posetilo je i pogledalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

U većini programa su uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.