15:03

17.05.2020

15:03

17.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Koronavirus je obustavio ili odložio mnoge događaje kako u svetu, tako i kod nas. Ipak umetnike iz Lepine ni novonastala situacija nje sprečila da stvaraju. U prethodnom periodu nastalo je mnoštvo slika koje će zasigurno krasiti predstojeće izložbe.

Mnogi su prve prolećne dane proveli u kućnom karantinu, među njima su Bajram i njegova sestra Farija Mehmeti iz Lepine. Ovi samouki slikari godinama unazad stvaraju, a tako je bilo i sada. U dvorištu svog doma, pejzaž koji ih okružuje preneli su na platno. 

„Imamo taj dar što nam je Bog dao, ja i sestra zajedno radimo. Ovo vreme smo koristili da se ne fokusiramo samo na koronavirus, iako je bilo dosta teško, iako je teško moramo da ostanemo kod kuće, ja sam to koristio za rad...Na platnu je zahtevnije, treba više vremena, dve do tri nedelje zavisi od onoga šta radim, ako je na papiru radim brzo nekoliko dana, ali može i za dan da se završi“, rekao je Bajram Mehmeti. 

„Kao što radim portrete iz mašte, stvarala sam nove slike. Pokušavam da radim i tekstil na papiru, svilu, da ne bude sve isto, tako mi prođe vreme, da se ne fokusiram na ovu situaciju, jer je dosta teško, ne izlazi se, neki su bili u panici. Može se reći da se slikanjem može naći neka nada, uteha, da se te loše misli otklone“, kaže Farija Mehmeti.

Bajram inspiraciju pronalazi u prirodi i tradiciji, predstavljajući život Roma.

“Pošto je sada proleće, inspirisan sam oko proleća, radio sam buket jorgovana. Izlazio sam malo, slikao sam Goleš, Šar-planinu, naše okruženje, naše selo, buđenje prirode u Lepini. Lepa je zelena boja, to se najbolje vidi sada u proleće i iskoristio sam tu priliku da na nekim slikama to i pokažem“, rekao je Bajram Mehmeti.

I Nikola Ilić je tokom izolacije vredno radio. U njegovom ateljeu nastala je i slika jedne od naših najvećih i najlepših svetinja, crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

”Tu sliku sam davno počeo, ali je nisam radio intenzivno, e sad kad se dela ne završavaju kad ti hoćeš ili kad publika hoće, uvek to dođe samo po sebi….U poslednje vreme više volim da slikam, nekako mi to prija, a grafiku sam završio, diplomirao. Radim i sada grafiku, ne baš u svim tehnikama, nego koje su najzdravije, najpristupačnije”, kaže Nikola Ilić grafičar.

Nikola se bavi i fotografijom.

“Volim prirodu, volim da fotogravišem neki pejzaž ili ako naletim na neki etno detalj, motiv nekih starih kuća”, kaže Nikola Ilić grafičar.

Umetnici iz Lepine nadaju se da će u narednom periodu imati mogućnost da radove nastale za vreme trajanja korona pandemije predstave publici.