10:33

18.05.2020

10:33

18.05.2020

Hina, AFP

Kvartovske knjižare u Francuskoj preživele su prvo televiziju, a kasnije i pojavu internet prodavnica. Ipak, ni približno ih ništa nije ugrozilo kao dvomesečno zatvaranje zbog pandemije i mnogima je zbog toga ugrožen opstanak.

Francuske knjižare, zatvorene 17. marta, počele su s radom prošle nedelje, jer vlada pokušava naći ravnotežu između potrebe da oživi ekonomiju i rizika da se pandemija ponovo razbukta. 

U knjižari ICI u pariskom drugom arondismanu nošenje maske je obvezno, a dezinficijensi za ruke nalaze se ispred ulaza i na nekoliko mesta u knjižari kako bi posetioci mogli uzeti i prelistati svaku knjigu čiji ih naslov zainteresuje. 

"Ljudi paze da ne diraju previše knjige. Mi im kažemo da mogu, ali da svaki put moraju upotrebiti dezinficijens", rekla je suvlasnica knjižare Anne-Laure Vial.

Knjižara je zatražila dva manja kredita kako bi prebrodila krizno razdoblje. Niko od njezinih 12 zaposlenih nije dobio otkaz. Francuska je raj za bibliofile. Naravno, postoje lanci velikih knjižara, ali one male i nezavisne posebnost su pariskih četvrti. 

U njima se vreva i užurbanost glavnog grada pretvaraju u spokojno i polagano pregledavanje knjiga. 

Zaštita kulture

Francuska ljubomorno čuva svoj kulturni život i institucije. Francuski pojam 'l’exception culturelle' znači više od kulturne posebnosti - ukazuje na uverenje da nacionalna kultura mora biti zaštićena od prisile slobodnog tržišta. 

Subvencije, kvote i poreske olakšice uvedene su da bi podsticale francusku muziku, film i književnost. Kako bi se zaštitili pisci, Francuska ima i zakon koji knjižarama zabranjuje rušenje cena. 

"Problemi nastaju kad nemamo dovoljno posla da pokrijemo troškove", kaže zabrinuta Vial.

"Moramo izdržati nekoliko meseci, to se neće skoro promeniti", dodaje. 

Vlada je svesna problema. 

"Imaju male marže, malu dobit, pa bi mogli imati problema pri vraćanju zajmova", rekao je ministar kulture Bruno Le Mer tokom posete jednoj knjižari. 

"Mogli bismo imati niz bankrotiranih knjižara, a otvaranjem smo upravo to hteli izbeći", kazao je. 

U međuvremenu, šestogodišnji Marsel di Nikola pregledava niz stripova među 60.000 ICI-jevih naslova. Karantin je, kaže, njegova majka Florans, bila retka prilika da se dečak fokusira na čitanje.