11:21

21.05.2020

11:21

21.05.2020

Milena Todorović, Radio Kosovo 2

Pandemija COVID-19 naterala je organizatore različitih festivala na Kosovu da razmišljaju o drugačijim načinima organizovanja tih manifestacija.

U skladu sa trenutnom situacijom, pojedine manifestacije koje su trebale biti održane ovog proleća i leta odložene su za jesen, a neki će svoj program realizovati putem online platforme.

Međunarodni filmski festival u Prištini ‘Pri Fest’ trebalo bi da se održi od 14 – 19 jula.  

Direktorica festivala Vjosa Beriša u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da trenutno ne razmišlja o njegovom odlaganju, ali festival će biti prilagođen situaciji i najveći broj festivalskih programa održaće se online.

“Imamo cilj da festival bude online i na otvorenom, pošto se festival održava u julu mesecu. Neke aktivnosti će se održati online a filmovi će se prikazivati na otvorenom, kao i prošle godine. Konsultovaćemo se sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom zdravlja, kako to može da se obavi a kako naša publika ne bi bila izložena riziku”, navodi ona.

Beriša napominje da zbog situacije festivalu neće moći prisustvovati gosti, kako je to bila praksa ranijih godina te da će biti i manje filmova nego inače.

“Većina gostiju koji nam svake godine dolaze iz Evrope i iz drugih zemalja neće moći da putuju. Jedine goste koje ćemo možda imati jesu gosti iz regiona. Imaćemo i manji broj filmova pošto ako su samo tri mesta za prikazivanje filmova na otvorenom, to će biti samo uveče i nećemo moći i preko dana da ih prikazujemo. Priforum će biti online, to ima svoje prednosti, ali nije isto kao kada se ljudi sastanu”, dodaje Beriša.

Ona smatra da će Prifest biti veoma značajan za kosovsku publiku i dobro će doći u situaciji u kojoj se sada nalazimo.   

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DOKUFEST, 19 po redu trebalo bi da se održi od 7. do 15. avgusta. Međutim održavanje i ovog festivala je neizvesno zbog pandemije korona virusa. Umetnički direktor festivala Veton Nurkolari kaže da razmatraju moguće opcije.

“Saglasili smo se da za sada radimo normalno, kao da će festival biti održan tih datuma, imamo i plan B ali je on negde u pozadini. Mi nastavljamo da radimo normalno, iako od kuće, uz nadu da će ovo da prođe brzo”, ističe Nurkolari.

Plan B je da se deo festivala održi online.

Inače, do sada je prijavlejno oko dve i po hiljade filmova za DOKUFEST, a na programu će biti oko 200.

S druge strane, Međunarodni knjižveni festival POLIP za sada je odložen. Trebao je da se održi od 8 - 11 maja.

Dramski pisac i direktor “Multimedijalnog centra” u Prištini Jeton Neziraj izrazio je nadu da će se ubrzo zakazati novi termin održavanja festivala krajem septembra. Po njegovim rečima, tokom marta i aprila trebalo je da se održe i predstave ovog centra u manjim kosovskim gradovima, ali one su se prikazivale putem društvenih mreža.

“Kad je počela pandemija mi smo imali zakazane predstave u Kačaniku i Uroševcu, ali smo morali da ih otkažemo. Jedina opcija nam je bila online prikazivanje, to smo i uradili. Na početku je bilo veliko interesovanje, međutim kasnije kada su i ostali krenuli da emituju online predstave, interesovanje je palo. Ali ipak mi o čekujemo da će od juna moći da se ide u pozorište i da će se sve normalizovati”, mišljenja je Neziraj.

On dodaje da iako je jedan veliki projekat koji su imali propao, ali to nije ugrozilo dalje funkcionisanje Multimedijalnog centra. Ali prema njegovim rečima, pandemija je ostavila izvesne posledice naročito na civilni sektor.

Na Kosovu je još uvek na snazi mera zabrane okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorima i za sada je neizvesno održavanje bilo kakvih skupova. Međutim, do promene situacije može doći početkom sledećeg meseca kada bi trebalo da stupi na snagu treća faza ublažavanja mera. Inače, u okviru druge faze ublažavanja mera koje je Vlada Kosova uvela od sredine marta a koja je stupila u ponedeljak 18. maja, predviđeno je otvaranje galerija i muzeja, dok će otvaranje ostalih kultrnih institucija biti obuhvaćeno u trećoj fazi, koja će, kako se očekuje, početi da se primenjuje od 1. juna.