21:50

03.07.2020

21:50

03.07.2020

N1

Engleski gitarista, pevač i tekstopisac Dejvid Gilmor najzad je posle pet godina objavio novu pesmu – "Yes, I Have Ghosts".

Prvobitno je bivši frontmen Pink Flojda objavio ovu pesmu kao muzičku pratnju za audio izdanje romana njegove supruge Poli Samson, "A Theatre for Dreamers".

Za novu pesmu ga je inspirisao jedan lik iz romana njegove žene, koja je posle njegovog izlaska izjavila da su njih dvoje hteli da "istraže kreativne mogućnosti formata audio knjiga i stvore nešto novo, osvežavajuće i inovativno".

"Sarađujući sa Dejvidom, kao što smo činili mnogo puta tokom prethodnih 30 godina, pišući pesme i za Pink Flojd i za njegove solo albume, uspeli smo da spojimo svetove književnosti i muzike, kako bismo poboljšali iskustvo slušanja i povezali se sa publikom na način za koji mislim da do sada nije zabeležen", rekla je Samson u izjavi za The Bookseller.

Svirajući akustičnu gitaru, dok njegova ćerka Romani svira harfu, Gilmor peva o "avetima stranaca" i licima koja nestaju u gomili.

Sa svojom folklornom teksturom i ritmičnom melodijom, pesma ima daleki odjek muzike Leonarda Koena, koji se pojavljuje kao jedan od likova u romanu "A Theatre for Dreamers", piše časopis Rolingstoun i dodaje da poseban doprinos daju i prateći vokali Gilmorove ćerke Romani, čiji glas se divno uklapa sa nežnim, mirnim pevanjem njenog oca.

"Počeo sam da radim na ovoj pesmi baš kad je krenuo karantin (zbog pandemije Covid-19), i morali smo da otkažemo probu sa pratećim vokalima. Ali, kao što je ispalo, rešenje je bilo baš ovde, i ne mogu da budem srećniji zbog načina na koji se glas Romani uklapa sa mojim, a njeno prelepo sviranje harfe bilo je dodatno otkriće", rekao je Gilmor u saopštenju.

Do sada je pesma bila dostupna samo u audio izdanju "A Theatre for Dreamers", čija radnja je smeštena na grčkom ostrvu Hidra, 1960, kada ga je posetio Koen i sprijateljio se sa ostalim pesnicima, slikarima i muzičarima. Da bi upotpunio priču Samsonove, Gilmor je, takođe, snimio još partitura za njeno audio izdanje.

"Nismo nameravali da radiomo zajedno na mojoj audio knjizi, ali karantin je učinio da moram sama da ga pročitam, i zahvalna sam Dejvidu Gilmoru što je seo u producentsku stolicu", pojasnila je Samsonova kako je došlo do saradnje sa mužem na ovom projektu.