21:20

09.07.2020

21:20

09.07.2020

N1

Britanska Nacionalna galerija otvara, posle tri i po meseca pauze zbog koronavirusa, svoja vrata za posetioce, kojima se preporučuje da nose maske, drže fizičku distancu i obavezno unapred rezervišu ulaznicu.

Muzej u srcu Londona, na Trafalgar skveru, prvi je veliki umetnički muzej u britanskoj prestonici koji će biti otvoren, posle zatvaranja sredinom marta, zajedno sa ostalim objektima iz kulturnog i turističkog sektora, piše Frans pres.

"Imali smo dva primarna cilja. Jedan je da osiguramo da se posetioci osećaju bezbedno, ali podjednako želimo i da im obilazak bude prijatan", rekao je zvaničnik galerije Pol Grej.

Direktor Nacionalne galerije Gabrijele Finaldi rekao je novinarima da se nada bar četvrtini od uobičajenog broja posetilaca, što bi bilo između tri i četiri hiljade ljudi dnevno. Tu galeriju, inače, u normalnim okolnostima, godišnje poseti oko 5,7 miliona ljudi, prema podacima iz 2018. godine.

Muzej će skratiti radno vreme sa osam na pet sati dnevno, mada će petkom biti otvoren 10 sati. Grej je pozvao ljude da ne žure i uživaju u slikama koliko god žele, najavivši mogućnost da galerija ostane otvorena i duže, ako bude potrebno.

Britanska Nacionalna galerija osnovana je 1824. i ima kolekciju od više od 2.300 slika, koje datiraju od sredine 13. do kraja 20. veka.

Vrata za posetioce je zatvoria 18. marta, pet dana pre nego što je u zemlji proglašen potpuni karantin, i kao i mnoge druge kulturne institucije suočava se sa finansijskim problemima.

Nacionalna galerija, kao ni njena druga dva velika rivala – Moderna Tejt galerija i Britanski muzej – ne naplaćuje ulaznice. Finansira se iz državnog budžeta, i od izložbi, poklona i iz raznih povereničkih fondova.

Britanska vlada je početkom sedmice objavila paket pomoći od 1,57 milijardi funti za kulturni sektor, posle apela oko 1.500 umetnika.

Moderna Tejt galerija, koja je dom kolekcije savremene umetnosti, biće otvorena 27. jula, zajedno sa sestrinskim Britanskim Tejtom, koji izlaže starija dela. Moderna Tejt galerija je najposećeniji britanski muzej, koji je u 2018. obišlo 5,87 miliona ljudi, naspram 5,83 miliona posetilaca, koliko je imao Britanski muzej, prema podacima Udruženja glavnih turističkih atrakcija.

Nije još poznato kada će Britanski muzej otvoriti svoja vrata za posetioce.