12:42

31.07.2020

12:42

31.07.2020

SEEcult, N1

Kosovski umetnik Petrit Halilaj odlučio je da se povuče sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu, nezadovoljan načinom na koji je Kulturni centar Beograda, kao organizator, predstavio Kosovo, prenosi Seecult.

Prema navodima Halilaja u otvorenom pismu, objavljenom u Artnetu, organizatori 58. Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje. Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”, piše Seecult.

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe “Sanjari” koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin.

Prema navodima Halilaja, koji je priložio i skrinšotove ispravki objava o učesnicima 58. OS na sajtu organizatora u proteklih par meseci, odlučio je da se povuče sa izložbe iz straha da bi njegov video rad “Zrak svetla” (Shkrepetima / Flash of Light), koji se bavi problemima multietničkog Kosova, "mogao da bude pogrešno protumačen ili čak politički instrumentalizovan".

Prema ranijoj najavi, 58. Oktobarski salon trebalo bi da bude otvoren 16. oktobra, i da predstavi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Kako je za Artnet rečeno u KCB-u, to je javna ustanova kulture koja ima obavezu da sledi zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, koja ga ne priznanje kao nezavisnu državu.