10:36

04.08.2020

10:36

04.08.2020

Tanjug

Orgulje nisu bile zahvaćene plamenom, te su pretrpele relativno mala oštećenja od vode tokom gašenja požara, ali je instrument bio prekriven olovnom prašinom, a neki su delovi oštećeni zbog izuzetno visokih temperatura u katedrali za vreme požara.

Počeli su radovi na obnovi i restauraciji simfonijskih orgulja koje se nalaze u najznamenitijoj pariskoj crkvi Notr Dam, uništenoj u požaru u aprilu prošle godine, prenosi Rojters.

Kako prenose francuski mediji, radovi počinju preciznim razmontiranjem konzola koje se sastoje od manuala, klavijatura koje se sviraju rukama i pedalnih klavijatura koje se sviraju nogama, a potom i ostalih delova orgulja.

Očekuje se da će čišćenje i restauracija vrednog instrumenta trajati od 2021. do 2024. godine, a samo rastavljanje 8.000 orguljaških cevi i ostalih delova moglo bi potrajati do kraja godine.

Obnova orgulja biće svojevrsno "gradilište na gradilištu", rekao je specijalni poverenik za obnovu Notr Dama Žan-Luj Žorželan, dodajući da je taj proces izuzetno značajan za celokupnu obnovu katedrale.