17:03

12.09.2020

17:03

12.09.2020

Darko Mirković, RTK2

Ovogodišnji, deseti po redu literarni festival Polip –Priština, bez obzira na sve probleme izazvane epidemijom korona virusa, na jednom mestu okupio je veliki broj pisaca i umetnika iz čitavog regiona. Jedna od tema festivala bila je podsećanje na početke pre deset godina i ideju koja se rodila na sajmu knjiga u Lajpcigu 2010. godine. 

"Iz ove sadašnje perspektive bio je to veoma hrabar potez, jer smo u tom, tada teškom trenutku i za Kosovo i Srbiju hteli da napravimo jedan projekat koji će na pravi način zbližiti  pre svega umetnike sa ovih prostoram, ali i poslati jednu drugačiju poruku, koju šalju političari –a to je reč promena. Upravo ona označava nešto novo, donosi zbližavanje i mislim da je u tom smislu ovaj festival u potpunosti uspeo", rekao je na panel diskusiji jedan od osnivača festivala Jeton Neziraj.

Među ovogodišnjim učesnicima, ali i onima koji su i 2010. godine radili na njegovom osnivanju je i srpski književnik Saša Ilić, koji se rado seća početaka Polip festivala.

"Taj momenat, to knjiženo veče u Lajpcigu 2010. godine mislim da je bio momenat koji smo morali da iskoristimo, i mi smo svi to uradili. Osnovali smo festival, napravili saradnju iz koje je nešto kasnije izašla antologija, Iz Prištine sa ljubavlju, a koja je otvorila vrata mnogim mladim umetnicima da se pokažu i dokažu. Ujedno to je bio i uspešni pokušaj zajedničkog razumevanja književnika i umetnika Srbije i Kosova", naglasio je Ilić.

Deseti po redu literarni festival Polip 2020. koji je ove godine realizovan u on-line izdanju biće zatvoren u nedelju veče muzičkim i pesničkim susretima.