14:32

11.10.2020

14:32

11.10.2020

Variety, KoSSev

Kosovo je izabralo film „Exil“ (Egzil) Visara Morine kao svog zvaničnog kandidata u kategoriji „Najbolji međunarodni film“ na 93. dodeli Oskara, dok je Gruzija izabrala film „Beginning“ (Početak) Dee Kulumbegašvili. Ovi kandidati slede one iz Butana, Tajvana, Ukrajine, Bosne, Obale Slonovače, Luksemburga, Poljske i Švajcarske.

„Exil“ je imao svetsku premijeru na „Sundance“ filmskom festivalu u dramskoj kategoriji, a takođe je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu u okviru sekcije „Panorama“. Film je osvojio nagradu Srce Sarajeva – glavnu nagradu koja se dodeljuje na Sarajevskom filmskom festivalu.

Radnja filma se fokusira na Džafera (Mišel Matičević), kosovskog emigranta u Nemačkoj, koji postaje predmet nemilosrdnog ksenofobnog maltretiranja. Sandra Huler (Sandra Hüller), zvezda filma „Toni Erdmann“, glumi njegovu suprugu Nemicu, koja se polako distancira od onoga što ona doživljava kao njegovu paranoju.

U svojoj recenziji za časopis „Variety“, Gaj Lodž (Guy Lodge) opisuje film kao „bolno tačan u dramatizaciji tihe ksenofobije (Džeferovih) svakodnevnih iskustava, čak i dok sve veća mogućnost paranoje iskrivljuje njegovu tačku gledišta“.

Kosovska selekciona komisija istakla je u saopštenju da je film „oštar portret već integrisane generacije imigranata, generacije koju retko viđamo na filmu, a koja se uprkos ličnim dostignućima teško oslobađa osećaja da je i dalje stranac“.

Oni dodaju: „Smatramo da film govori na neki univerzalni način, ne samo za Albance, već i za sve one koji napuštaju svoje domovine kako bi pronašli nove gradove koji nikada nisu postali njihovi domovi. ’Exil’ se zalaže za dijalog o politici gostoprimstva, dijalog koji već dugo vremena nedostaje“.

„Exil“ je koprodukcija između Nemačke, Kosova i Belgije, u produkciji „Komplizen Film“, „Ikone Studio“ i „Frakas“ produkcijske kuće, dok se međunarodnom prodaju bavio „The Match Factory“.

Nakon filma „Babai“ iz 2016. godine, ovo je drugi Morinin film koji će predstavljati Kosovo na dodeli Oskara.