16:05

13.10.2020

16:05

13.10.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U okviru projekta „Nematerijalno je bogatstvo“, u Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena su dva elementa nematerijalne kulture, kaval i kolo.

U SKC-u su predstavljeni elementi važni za očuvanje kulture i tradicije kolo i kaval. Karaktesistično za kolo je da se igra u zatvorenom krugu, polukrug koji je svima poznat iz folklora je samo režijska odluka kako bi se publici predstavilo šta se dešava unutar kola objasnio je šef Nacionalnog ansambla “Venac” Miloš Mitić.

Arhivskim snimcima ali i igrom Narodnog ansambla Venac, prezentovano je kako se nematerijalno nasleđe čuva.

”Vrlo često mislimo da se element štiti tek onda kada je na rubu nestanka, upravo je srpsko kolo pokazatelj da ne mora to biti slučaj, da jednostavno  jedan element sveprisutan u narodu je stavljen na Uneskovu listu i zaštićen”, poručio je Miloš Mitić.

Profesor kavala Miloš Nikolić ovaj instrument svira već 25 godina. On svedoči da ovaj element koji je bio na rubu nestanka može ponovo da zaživi. Jezgro kavalske svirke bila je Šar- planina. Iako je u ovom kraju ranijih godina bilo više izvrsnih poznavaca ovog instrumenta danas ih je svega nekoliko. Kaval je označen kao pastirski instrument, ali se na njemu izvode i tradicionalne igre kao i melodije narodnih pesama.

“Pravio se najviše od drveta, ali smo nalazili ovde u Sirinićkoj župi i metalne kavale, po načinu izrade možemo reći da je on jedan od nastarijih duvačkih instrumenata u istoriji muzike …Na osnovu terenskih istraživanja i razgovorima sa kavalistima u Sirinićkoj župi saznao sam to da zvuk kavala zaista okuplja ovce da se ne razbeže, u stadu su blizu pastira, zvuk kavala se u odnosu na kraće instrumente opisuje se kao mekan, tih topao. Zbog tih karakteristika na kavalu su se najčešće izvodile te pastirske svirke, melodije, pastirska svirka, čobanska to su opšti nazivi koji postoje”, poručio je profesor kavala u muzičkoj školi “Mokranjac “ u Beogradu Miloš Nikolić.

U okviru projekta  „Nematerijalno je bogatstvo“ do sada su  u Srpskom kulturnom centru  predstavljeni običaji Bela Vila, Ženidba Kraljevića Marka, Lazarice, kao i Kosovski vez i Tkanje bošči.

“Ovim projektom hteli smo da ublažimo zanemarivanje nematerijalne kulturne baštine, za razliku od materijalne koja je mogu da kažem na udaru mnogih koji je prisvajaju i uništavaju, nematerijalnu smo nekako sami zapostavili”, rekla je koordinaror SKC Tijana Arsić.

Zbog korona virusa događaju su prisustvovali samo predstavnici medija. Ovaj projekat  podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.