18:31

13.10.2020

18:31

13.10.2020

Jelena Đorđević, RTK2

Književnim časom pred učenicima OŠ "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici otvorena je dvodnevna manifestacija "Zavičajni susreti pisaca Kosovskog Pomoravlja". Svojim stihovima predstavili su se domaći pesnici, ali i njihovi gosti.

Pesmom "Duša" iz najnovijeg broja časopisa "Literarni otisak" koju je posvetio svom zavičaju, književni čas otvorio je Ratko Stoiljković iz Gnjilana, koji radi i stvara u Beogradu.

“Duša mi je tamo kao prognanom iz života čija se duša vrti oko rodnog doma 40 dana kažu. Tako i moja duša tumara gnjilanskim sokacima, stazama i bogazama moga grada. Neće sa mnom tamo gde sam”.

Potom su se svojim stihovima predstavili Srećko Simić, Milica Stanojević-Simonović, Stanislav Kojić, Predrag Pešić, Srećko Kalinić. Oni su sa zadovoljstvom prihvatili učešće na ovoj, naglašavaju, veoma važnoj kulturnoj manifestaciji koja je posle nekoliko godina obnovljena.

“Verovatno je dosad u nekoliko navrata to prekidano iz razno raznih razloga, evo i ove godine u specifičnim uslovima zbog pandemije prinuđeni smo da to organizujemo u manjem obimu, ali smo se potrudili da im damo podršku i organizujemo manifestaciju u dva dana. Nadam se da će naredne godine biti proširena i da će doći veći broj naših prijatelja pisaca iz Srbije”, kaže Mladen Stanković, direktor kulturno-prosvetnog centra u Šilovu, koji je i organizator ove manifestacije.

“Zahvaljujući direktoru Mladenu Stankoviću ovi susreti su nastavljeni posle trogodišnje pauze. Inače, ovi su susreti pokrenuti davne 2007. godine i sa manjim prekidima su održavani gotovo svake godine, ali evo hvala Bogu sada smo ovde i nastavljamo sa radom”, ističe pesnik Ratko Stoiljković.

“Značaj ovakvih manifestacija je veliki zato što se ljudi ovde vide, druže, zaleče, razgovaraju, razmene brojeve, ali znači i zbog toga što svako ko nešto radi želi da predstavi ono što radi”, naglašava pesnikinja Milica Stanojević-Simonović.

Na zahtev učesnika književne manifestacije organizovan je i obilazak porodične kuće prof. Slobodana Kostića u selu Ajnovce kod Rečana, koji je ostavio značajan trag u književnosti.

“To je posebna želja njegovih prijatelja pisaca da posete kuću Slobodana Kostića, da se prisete nekih lepih dana i trenutaka provedenih sa njim. Nakon toga idemo u manastir Draganac”, kaže Stanković.

Pesnikinja Milica mladim stvaraocima poručuje da rade i ne odustaju, te da obogaćuju svoj rečnik i na taj način stvaraju svoje stihove.

“Da se pre svega trude da budu ono što jesu, da budu dobri, da ne budu sujetni i besni. Uspeha ima dovoljno, zato se treba radovati i uspesima drugih”, objašnjava Milica.

Prvi dan manifestacije biće završen velikim književnim časom i dodelom povelja i blagodarnica u Domu kulture u Šilovu, čiji će program svojim nastupom upriličiti i učenici muzičke škole iz Stanišora.

Drugog dana književne manifestacije pesnici će se obratiti prisutnima ispred crkve u Gnjilanu nakon liturgije povodom gradske slave, a potom će se predstaviti i učenicima osnovnih škola u Pasjanu, Vrbovcu i Ropotovu.