14:46

17.10.2020

14:46

17.10.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U Bošnjačkom kulturno-informativnom centru u Prištini održana je slikarska radionica na kojoj je učestvovalo oko dvadesetak osnovaca iz Prištine, Mitrovice i Peći.

Od kako je počeo sa radom pre oko dve godine, u Bošnjačkom kulturno- informativnom centru u Prištini organizovane su različite radionice. Ipak zbog pandemije korona virusa prethodnih meseci nije bilo okupljanja. Uz određene propisane mere posle dužeg vremena održana je slikarska radionica.

Slikarka Aida Redžepagić je na samom početku održala prezentaciju o slikarstvu.

“Ovde će deca moći da pokažu svoj talenat, ideje da vizuelno prikažu svoje koncepte. Deca imaju bujnu maštu i to treba razviti, kod odraslih se to može izgubiti, nadamo se da ćemo ovom radionicom to i postići”, rekla je slikarka Aida Redžepagić.

Slikarska radionica realizovana je u okviru projekta “Kulturni diverzitet“ koji je podržalo Odeljenje za kulturu, omladinu i sport pri Opštini Priština.

“U Prištini smo brojčano manje, ali ipak dosta studenata ima iz drugih gradova koji su ovde, koji su se ovde okupljali  I koristili prostorije što se tiče promocija svojih dela, sama promocija mladih umetnika i nekako je centar naša druga kuća ovde, jedna prostorija gde možemo svi da se okupimo i da izrazimo želje i ideje kako bi to sve spojili”, rekao je Tarik Musić menadžer centra.

Pored druženja sa vršnjacima, deca su imala priliku da izraze svoju kreativnost i maštovitost prenesu na platno.

“Prvi put radim sa akrilnim bojama, u školi nikada nismo radili na platnu, volim da naučim dosta od ovoga”, kaže Ajla Januz iz Mitrovice.

“Planiram da crtam drveće, nešto kao motive proleća. Super je ovde, očekujem da ovde naučim više i nešto drugačije od onoga u školi”, rekla je Amina Četinaj iz Mitrovice.

“Više puta sam radio akrilnim bojama, drugi put radim na platnu”, kaže Sadam Musić iz Peći.

“Ovo je izlazak sunca, sviđa mi se ovde, volim da crtam”, rekla je Dea iz Prištine.

“Očekujem da se svi lepo zabavimo kao grupa”, rekao je Edin Bačevac iz Prištine.

Pored dece ovoj radionici obradovali su se i roditelji.

“Bitno je da bi se oni upoznali, svoji sunarodnici, bez obzira da li su iz Prištine ili drugog kraja, bitno je družiti se i razmeniti iskustva”, rekla je Amira Bajramović iz Prištine.

Radovi nastali na ovoj radionici biće izloženi krajem oktobra u Bošnjačkom kulturno- informativnom centru u Prištini. Narednih meseci u planu je radionica glume kao i organizovanje pesničkih večeri.