18:51

22.12.2020

18:51

22.12.2020

KoSSev

Istaknuti likovni umetnik, profesor u penziji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Velizar Krstić, preminuo je danas u 74. godini života posle duže bolesti.

Velizar Krstić je pored mnogobrojnih nagrada bio i laureat nagrade „Longin“ 2017. godine koju dodeljuje Dom kulture „Gračanica”, odakle su i saopštili vest o smrti umetnika.

„Sa tugom i žaljenjem smo primili vest o smrti istaknutog likovnog umetnika Velizara Krstića, profesora u penziji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Velizar Krstić je pored mnogobrojnih nagrada, bio laureat i nagrade ‘Longin’ 2017. godine, za sveukupno likovno stvaralaštvo, koju dodeljuje naša ustanova”, napisali su iz gračaničkog Doma kulture.

Podsetili su se Krstićeve rečenice prilikom primanja nagrade:

„Posebno mi je drago što nagrada dolazi iz Gračanice. Bio sam iznenađen nagradom, jer postoji mnogo dobrih umetnika u našoj zemlji. Došao sam na ovo sveto mesto da se zahvalim“.

Publika u Gračanici je imala priliku da uživa u Krstićevim slikama juna 2018. godine kada je njegovom izložbom otvorena vidovdanska likovna kolonija, na kojoj je bio jedan od učesnika, i koji je obogatio fundus Doma kulture sa dve slike.

Velizar Krstić rođen je u Oreovcu kod Niša. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, dok je 1976. godine završio postdiplomske studije u klasi profesora Djordja Bosana. Godinu dana je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču, a potom i na Fakultetu lepih umetnosti u Atini 1979. godine, kao stipendista grčke Vlade.

Radio je kao profesor grafike i slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a jedno vreme je bio i gostujući profesor na Fakultetu likovnih i primenjenih umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Kao postmodernistički slikar, vajar i grafičar, ekspresivne figuracije živih boja, imao je brojne izložbe u Parizu, Solunu, Beogradu i mnogim drugim gradovima. Izlagao je na preko 70 samostalnih i na oko 200 grupnih izložbi i dobitnik je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.