23:22

24.12.2020

23:22

24.12.2020

Mirjana Radovanović, RTK

U Holandiji je u toku priprema aplikacije za brze testove na korona virus kojima će se testirati posetioci predstojećih događaja u januaru i februaru.

Događaji će se održati u Ziggo Dome-u koji se nalazi u Amsterdamu i na festivalima Lovlands i Defkon. Pieter Lubberts, šef Fieldlaba odgovoran za organizaciju događaja, kaže da su prošle nedelje testirali primenu brzih testova u praksi.

Majkl Guntenaar, šef digitalnog direktora kompanije ID & T i suodgovoran za stvaranje aplikacije, koja bi trebalo da omogući ovu vrstu testiranja, objašnjava da prilikom kupovine karte za određeni događaj posetioci odmah, putem aplikacije, zakazuju termin za brzi test na koronu, a testiranje će se odviti na prvom dostupnom mestu namijenjenom u tu svrhu.

Aplikacija služi kao legitimna potvrda da posetioci nisu zaraženi virusom, a nakon testiranja ulaz na događaj biće dozvoljen samo posetiocima koji su negativno testirani na krunu. Nakon testiranja i negativnog nalaza, pravilo držanja udaljenosti od jednog i po metra moglo bi se odbaciti i organizovati bezbedan događaj.

Dalje, sa negativnim rezultatom zabeleženim u prijavi, posetioci mogu, na primer, ne samo da uđu na festival tokom određenog perioda, već i u bioskop, restoran ili pozorište, a podatke u aplikaciji moraće da se obnove nakon određenog vremena i ponoviti testiranje na virus korone izvršiti. Ako se sistem za testiranje i aplikacije pokažu funkcionalnim, muzička scena bi konačno mogla da zaživi nakon dugo vremena ograničenja i zastoja.