14:42

10.01.2021

14:42

10.01.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Pisanje i lepa reč su nesto što otvara sva vrata, poručuje pesnik Saša Jocić iz Banjske kod Vučitrna. Slobodno vreme uglavnom provodi pišući. Do sada je izdao tri zbirke pesama i jedan roman, a želja mu je da uskoro završi i drugi koji je u pripremi.

Saša Jocic otvorio nam je vrata svog doma i uveo nas u carstvo pesama. Do sada je, kaže, njegovim perom, nastalo oko 1500 pesama, od kojih  je objavljeno svega 350. A kako je sve počelo?

“Božiji dar sam u nekoj nuždi otkrio, posleratne godine su učinile svoje, često mi se dešavalo da žena ode sa decom kod svojih u Čačku i onda sam, među četiri zida, sveća, noć duga, televizijski program nije postojao, više je bio struje nego što nije i tako sam malo po malo u svesci formata A5 počeo neke stihove, pvo za decu”, kaže Saša Jocić .

Zahvaljujući prof. srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Golubu Jašoviću izdaje prvu zbirku pesmu “Kamen u grlu” 2008. godine, a nakon toga i zbirke: “Suza u okovima”, “Nad toplikom svitac”, kao i roman “Naši preci i mi deca”. Naišao je na pozitivne kritike što ga ohrabrilo da nastavi da piše.  

“Pošto sam zdravstveni radnik od 96’. pisao sam i o doktorima, medicinskim sestrama i o političarima, Novaku Đokoviću kao sportisti, šta mi naiđe to mogu da opišem, što mi zagolica dušu, to mogu da napišem i probam nekoliko puta, nije baš lako i jednostavno ali zadovoljan sam”, poručio je Jocić.

Bez obzira na poteškoće kojima život izlaže gotovo svakog od nas, Saša je u svoje stihove utkao optimizam.

“Biće bolje svakog časa,

Život razna čuda sprema,

ne postoji ljudska duša

da problema nikad nema.

Svako danas ima sutra,

život stvara nova čuda

i vrapci bi to shvatili

al’ ne može glava luda”.

Neobjavljene pesme bi ove godine, ukoliko bude finansijskih mogućnosti, mogle da ugledaju svetlost dana, a, kaže, da mu je želja da završi započeti roman simboličnog naziva ,,Amanet’’.