09:23

23.01.2021

09:23

23.01.2021

Mirjana Radovanović, RTK

U toku su pripreme za mini jubilej - peto izdanje Nagrade Ambasador elektronske muzike, koje će se održati u Opatiji u Hrvatskoj. Dodeljuju se priznanja za postignuća u kalendarskoj 2020. godini. 

Budući da je godina uglavnom prošla bez klupskih, koncertnih i festivalskih nastupa, ove godine očekuju se brojne promene u kategorijama i proširenje projekta u nove dimenzije.  Ambasador će u većoj meri nagraditi autore elektronske muzike i digitalnih sadržaja. 

“Pošto nije bilo klabinga kategorije će se u većini odonositi na produkciju elektronske muzike, medije i online događaje. Ove godine ćemo imati oko 20 kategorija u Hrvatskoj i , te između 6 i 8 kategorija za regiju koje će biti vezane za regionalnu scenu, BiH, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija i Srbija”, napominje osnivac nagrade Amasador, Goran Tomasevic. 

“Veoma sam srecan da ce u ovom izdanju Ambasadora, predstavnici kosovke klubske scene biti ukljuceni u deo regionalih kategorija. Takodje ćemo predstaviti i festivale i dogadjaje u kojima smo doprineli da kosovska klubska kultura uvek bude u praraleli sa regionalnom i sveskom elektornskom muzickom kulturom”, dodaje direktor agencije Next Level iz Pristine, Ardin Badivuku. 

Dodela nagrada planirana je za četvrtak, 18. marta 2021. U skladu sa epidemiološkim mogućnostima, svi učesnici će biti blagovremeno obavešteni o mogućem novom datumu ako tokom trećeg meseca i dalje budu zabranjena veća okupljanja.

Javne prijave projekata za prednominacijski ciklus pete nagrade Ambasador počinju u utorak, 26. januara i traju do petka, 05. februara 2021.

Projekte mogu prijaviti promoteri projekata, saradnici, prijatelji i obožavaoci. Projekte ne mogu da podnesu unapred definisani članovi Stručne radne grupe koji nominuju kandidate za članove muzičkog žirija. Link za prijave i pravila biće dostupni na veb stranici Ambasadora.

O Nagradi Ambasador

Nagrada Ambasador elektronske muzike je projekat kojeg su 2016. pokrenuli mladi iz Hrvatske okupljeni oko portala Klubskascena, koji je tada slavio 15 godina rada, a od 2001. godine je najpoznatiji medij elektronske muzicke scene u Hrvatskoj i regionu.

Kao prva te vrste u hrvatskoj muzičkoj kulturi dodeljuje se umetnicima elektronske scene za dostignuća u proteklih 12 meseci.

Ambasador podstiče nove projekte, programe i autore, služi kao platforma koja brine o novim kreativcima na sceni i kroz brojne kategorije odaje počast najboljim festivalima, klubovima, muzičarima i plesnim destinacijama koje dodatno oplođuju hrvatski prihod od turizma.

Cilj Ambasadora u Hrvatskoj je razviti program manifestacije iz godine u godinu u višednevnu domaću, regionalnu, a potom i međunarodnu muzičku konferenciju sa pozitivnim efektom na lokalne i regionalne umetnike kao organizacioni most koji povezuje globalne muzičare.