22:18

15.02.2021

22:18

15.02.2021

Mirjana Radovanović, RTK

Publika sada može da glasa za petu nagradu Ambasador elektroniske muzike koja se ove godine dodeljuje u ukupno 28 kategorija. Priznanja za najbolja ostvarenja u 2020. godini će se dodeliti 19. marta u Centru Gervais u Opatiji, a publika za svoje favorite može da glasa u pet hrvatskih i pet regionalnih kategorija, dok će žiri dodeliti nagradu u ukupno 18 kategorija.  

Kroz otvorene javne prijave stiglo je 50 predloga, a čak 770 predloga u prednominacijskom ciklusu uputilo je 80 članova stručne radne grupe iz Hrvatske i regije. Ove će se godine dodeliti i nagrada za životno delo o kojoj će odlučiti Utemeljitelj nagrade i Nadzorni odbor Ambasadora.

Jedan od nominovanih, u kategoriji za regionalnog izvođača godine je i kosovski techno dj i producent Vegim. Konstruktivni umetnik koji izvlači inspiraciju iz svega, na elektronskoj muzičkoj sceni vec pune dve decenije. Publici je poznat po svojim nastupima širom sveta i produkcijom hipnotičkog i pokretačkog, impulsivnog tehna. Pored Vegima nominovani su i slovenački dj i producent Umek, Billain iz Bih i Coeus i Space Motion iz Srbije. 

"Ove godine je i kosovska scena uključena u hrvatsku Nagradu Ambasador elektornske muzike pa je tako u kategoriji za region, za izvođača godine godine nominovan i umetnik sa Kosova, Vegim, koji je predstavljao kosovsku elektornsku scenu kroz nastupe na festivalina kao što je exit festival u Novom Sadu, Srbija i tehnofilija festival u Meridi, Španija. U trci sa njim su i drugi umetnici iz regiaona, jedan od njih je poznati Umek. Bić to dobra trka za ovu kategoriju"  izjavio je osnivač agencije Next Lavel, Ardin Badivuku. 

Ambasador u svom jubilarnom 5. izdanju svetli crveno kako bi ukazao na veliku krizu koja je pogodila hrvatsku i regionalnu muzicku industriju, ali i kulturni sektor u celini. Svi će vizuali nagrade ove godine biti crvene boje te će se isticati uz slogan #RedAlert. 

Ambasador i u vremenu krize deluje na jačanju scene i podsticanje saradnje muzickog stvaralaštva, pa u okviru aktivnosti nagrade pokreće diskurzivni program Simpozij. Stručnjaci iz elektronske muzicke industrije na Simpoziju će u sklopu nekoliko panela diskutovati o aktualnim temama, a u razgovor će se moći uključiti i publika. Simpozij je prvi korak u smeru pokretanja muzicke konferencije koja će služiti kao platforma za saradnju i povezivanje ucesnika scene, ali i ukazivati na probleme s kojima se suočava elektronska muzička industrija.

Svoje favorite publika može podržati glasanjem na internetskoj stranici nagrade Ambasador do 26. februara2021. godine, dok će glasanje struke trajati od 13. do 28. februara 2021. godine.